Erişilebilirlik

İran Dışişleri Bakanı: 'Türkiye'yle İlişkiler Güçlendirilecek'


Ali Ekber Salihi (solda)
Ali Ekber Salihi (solda)

İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı, (IRNA) Salihi'nin İran'la Türkiye'nin "kültürel ve ideolojik" benzerliliklerine vurgu yaptığını bildirdi

İran'ın yeni Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, başta Türkiye ve Suudi Arabistan olmak üzere, komşularıyla ilişkilerini güçlendireceklerini söyledi.

Yemin töreni sırasında konuşma yapan Salihi İran'ın dış politika önceliklerini değerlendirdi.

'Türkiye'yle İlişkiler Güçlendirilecek'

Dışişleri Bakanı Salihi, İran'ın dış politikasını geliştirmek amacıyla komşu ülkelere ve İslam dünyasına odaklanması gerektiğini söyledi. Bu alanda özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye'ye dikkati çeken Salihi, bu iki ülkenin özel durumları nedeniyle İran'ın dış politikası açısından en önemli konumda olduklarını belirtti.

İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı
, (IRNA) Salihi'nin İran'la Türkiye'nin "kültürel ve ideolojik" benzerliliklerine vurgu yaptığını bildirdi. Habere göre, Salihi, Türkiye'nin stratejik önemine işaret etti, canlı bir nüfusa sahip güçlü bir ülke olduğunu söyledi. Salihi, ilişkilerin güçlendirilmesinin İslam dünyasının yararına olacağını kaydetti.

Suudi Arabistan, AB, Rusya, Çin...

Salihi, İran'ın Suudi Arabistan'la özel bir siyasi ilişki kurması gerektiğini vurguladı. İran'la Suudi Arabistan'ın bölgenin etkili ülkerinden olduğunu anlatan Salihi, işbirliği sayesinde bir çok soruna çözüm bulunabileceğini söyledi.

WikiLeaks İnternet sitesinin yayınladığı ABD Dışişleri Bakanlığı kriptolarında, Suudi Arabistan hükümetinin İran'ın nükleer programı konusunda çok ciddi kaygı duyduğu görülmüştü.

İran'ın kışkırtıcı batı karşıtı söyleminden farklı olarak Salihi, Avrupa Birliği'yle de güçlü bağlar kurmak istediğini söyledi. Salihi, Avrupa Birliği'nin "mantıksız, prensipsiz ve adil olmayan tutumuna" rağmen AB ülkelerinin İran'la iyi ilişkiler arayışında olduğunu belirtti. Avrupa Birliği - Amerika gibi - İran'a uranyum zenginleştirmeye devam ettiği için ek yaptırım uyguluyor.

Salihi, Türkiye üye olunca Avrupa Birliği'ne komşu olacaklarını, dolayısıyla ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

İran'ın yeni Dışişleri Bakanı Rusya ve Çin'le ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini de belirtti.

İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanlığı'nı yürüten Ali Ekber Salihi, Dışişleri Bakanı olarak Manuçer Muttaki'nin yerine geçti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Pazartesi günü gerekçe göstermeden Muttaki'yi görevden almıştı. Uzmanlar, Ahmedinejad'la Muttaki arasında siyasi görüş ayrılıkları olduğu yorumunda bulunuyor.


XS
SM
MD
LG