Erişilebilirlik

Ruhani: ‘Askeri Müdahale Olmamalı’


Hasan Ruhani
Hasan Ruhani

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer programının sona erdirilmesi konusunda askeri seçeneğin masada olmaması gerektiğini söyledi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer programının sona erdirilmesi konusunda askeri seçeneğin masada olmaması gerektiğini söyledi.

İran’da 1979 yılında ABD destekli Şah rejimine son veren devrimin 35'inci yıldönümü kutlamalarında konuşan Hasan Ruhani, İran’ın nükleer programına yönelik askeri bir müdahale seçeneğinin hiç dikkate alınmaması gerektiğini söyledi.

Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’dan oluşan dünya güçleri ile İran arasında yürütülen müzakerelerde İran’ın nükleer programının barışçıl amaçlı olmasını sağlamak için hazırlanan uzun vadeli anlaşma görüşülüyor. Müzakerelere gelecek hafta devam edilmesi bekleniyor.

Kasım ayında varılan anlaşma, İran’ın sadece %5 oranında uranyum zenginleştirmesine izin veriyor ve Tahran’ın, elindeki yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarını azaltmasını öngörüyor. Bunların karşılığında Amerika ve AB, İran’a uygulanan yaptırımların yumuşatılması vaadinde bulundu.

Anlaşma altı aylık bir süreyi kapsıyor, bu nedenle taraflar bu süre içinde kalıcı bir anlaşma yapmak üzere müzakerelere devam ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG