Erişilebilirlik

Rusya Bazı Çalışanları Seferberlikten Muaf Tutacak


Rusya bankacıları, bazı teknoloji çalışanlarını ve gazetecileri Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından açıklanan yeni kısmi seferberlik kapsamında Ukrayna savaşına gönderilmekten muaf tutacağını bildirdi.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada 300 bin kadar yedek askerin kısmi seferberlik kapsamında Ukrayna'ya gönderileceğini belirtmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, seferberlik resmi kararnamesinin silah altına alınacak kişilerin sayısına dair bölümünün gizli tutulduğunu ve yayınlanmadığını belirtmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, hassas öneme sahip sektörlerde çalışan bazı kişilerin özel yüksek teknoloji sektörlerinde ve Rus mali sisteminde çalışmaların aksamaması için kararnameden muaf tutulacağını belirtti.

''Sistematik öneme sahip'' şirketlerin çalışanları muaf olacak

Muafiyetin bazı bilgi teknolojisi çalışanlarıyla telekomünikasyon çalışanlarını, finans sektöründekileri ve ''sistematik öneme sahip'' kitle medyası ve bunlarla birlikte çalışan kayıtlı medya ve yayın kuruluşu çalışanlarını kapsayacağı belirtildi.

Rusya, belirli sektörlerdeki büyük işverenleri ve çekirdek şirketleri, personel sayısı, gelir veya yıllık vergi ödemeleri açısından belirli kriterleri karşılamaları halinde "sistematik öneme sahip" olarak sınıflandırıyor.

Bu sınıflandırma bazı şirketlerin Kremlin'den en son COVID-19 pandemisi döneminde devlet destekli kredi, kurtarma ve devlet yatırımı gibi özel avantajlar almalarını sağladı.

''Sistematik öneme sahip şirketler'' arasında son olarak TV kanalları, radyo istasyonları, haber ajansları, gazeteler ve bazı özel medya kuruluşları gösterildi.

Savunma Bakanlığı bu şirketlerin yöneticilerinin bu kritere uyan çalışanlarının listesini oluşturmasını istedi ve bunların kararnameden muaf tutulacağını belirtti.

Birçok Rus şirketinin Putin'in seferberlik kararnamesi karşısında hazırlıksız yakalandığı sanılıyor.

Savunma Bakanlığı’nın açıklamasının ardından devlete ait olmayan bu büyük şirketlerden birinden Reuters haber ajansına yapılan açıklamada, ''Şimdi bunu inceliyoruz. Bunun nasıl işleyeceğini anlamaya çalışıyoruz'' denildi.

Rusya Merkez Bankası bazı finans sektörü çalışanlarının seferberlik kararnamesinden muaf tutulmasını memnunlukla karşıladı ve bazı çalışanlarının muafiyet için gerekli kriterlere uyduğunu bildirdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, ''Hassas alanlarda çalışanlar pozisyonlarında kalmaya devam edecek, böylece mali sistem sorunsuz ilerleyebilecek. Halk maaşlarını, emeklilik maaşlarını ve sosyal sigortalarını zamanında alacak. Kart ödemeleri ve transferler çalışacak, yeni krediler kullanılabilecek'' denildi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG