Erişilebilirlik

Rusya Cumhurbaşkanı Putin İran'ı Ziyaret Ediyor


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, İran’a gitti. İran, Azerbaycan ve Rusya üçlü görüşmeleri için Tahran’da olan Putin’in ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la nükleer anlaşmaya onay vermediği bir döneme denk geliyor.

Bir günlük ziyaretteki görüşmelerde bölgesel konular, terör ve güvenlik sorunları ele alınıyor. Hazar Denizi’ne kıyısı olan üç ülkenin gündeminde doğalgaz boru hatları, demiryolları ve otoyol projeleri de var.

Putin daha önce Kasım 2015 ve Ekim 2007’de İran’a gitmişti. Rus liderin Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney’le de görüşmesi bekleniyor.

İran devlet televizyonu da Putin’in ziyareti öncesinde Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov da İranlı mevkidaşı Muhammed Hüseyin Bakıri’yle savunma ve güvenlik konularını görüştüğünü duyurmuştu.

Rusya, İran’ın nükleer programına, güneydeki liman kenti Buşehr’de iki nükleer güç santralinin inşasına katılarak destek vermişti. Buşehr’deki ilk nükleer santral 2011’de Moskova’nın yardımıyla kullanıma girmişti.

Trump, İran ve Rusya dahil birçok ülkenin taraf olduğu nükleer anlaşmayı onaylamayı reddederken, Moskova Tahran’ın yanında duruyor. İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği de Trump’a anlaşmaya sadık kalması çağrısı yapıyor.

İran ve Rusya, Suriye’deki savaşta da Devlet Başkanı Beşar Esat’a destek veriyor.

Bazı uzmanlar Putin’in ziyaretiyle, petrol endüstrisi ve bazı altyapı projelerine daha fazla yatırım yapılabileceğini; Avrupa, Çin hatta Amerika’dan şirketlerin İran pazarına girebileceği yorumunda bulunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG