Erişilebilirlik

Rusya'dan Xi Ziyareti Sonrası Ukrayna'ya İHA Saldırısı


Rusya, gece saatlerinde Ukrayna'ya çok sayıda İHA ile saldırdıktan sonra bir apartman binasına füze attı. Saldırılar, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Rusya'yla dayanışma mesajı verdiği ziyareti sonrasında sergilediği güç gösterisi olarak yorumlandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkenin güneyindeki Zaporijya'da bir apartman binasına gündüz saatlerinde füze atılması sonucu ortaya çıkan patlamanın yer aldığı güvenlik kamerası görüntüsünü Twitter’da paylaştı.

Reuters haber ajansı, görüntüyü doğruladı ve füze saldırısı sonrasına tanıklık etti. Reuters'a göre itfaiyeciler enkazda çıkan yangını söndürmekte zorlanırken bölge yöneticileri, en az bir kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını bildirdi.

Zelenski, Twitter mesajında, "Şu anda sıradan insanların ve çocukların yaşadığı bölgelere ateş ediliyor. Bu, Ukrayna'da ya da dünyanın başka bir yerinde 'her zamanki gibi bir gün' olmamalı. Dünyanın daha çok birlik olmaya ve Rus terörünü daha hızlı mağlup edip insan hayatlarını kurtarmak için daha fazla kararlılığa ihtiyacı var" dedi.

Kiev'in güneyinde nehir kenarında kurulu Rjişçiv kasabasında Rusya'nın İHA saldırıları sonucu en az dört kişi hayatını kaybetti. Bir üniversitede iki yurt binasının İHA saldırısına uğraması sonucuysa enkaz altında kalanlar oldu.

Yetkililer, bölgeye 100'den fazla görevli ve 28 aracın sevkedildiğini, sağ kalanları aramaya devam ettiklerini bildirdi.
Kiev ve Ukrayna'nın kuzeyindeki başka kentlerde sirenler çalarken ordu, İran yapımı 21 Şahid İHA'sının 16'sını vurduğunu bildirdi.

Zelenski cephede askerleri ziyaret etti

Zelenski, Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin Moskova ziyaretine atıfta bulunarak paylaştığı Twitter mesajında, "Moskova'da ne zaman biri 'barış' kelimesini duymaya çalışsa bu gibi kriminal saldırılar için yeni bir talimat veriliyor" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı bugün ayrıca ön cephede çarpışan askerleri ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan videoda Zelenski'nin askerlere madalya taktığı görüldü. Videonun İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kanlı piyade savaşına sahne olan doğrudaki Bahmut'ta çekildiği bildirildi.

Bu hafta Çin Cumhurbaşkanı Xi'yi Moskova'da ağırlamak, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin açısından savaşın başlangıcından beri elde ettiği en büyük diplomatik girişim oldu.

Xi ve Putin birbirine "yakın dost" olarak hitap ederken iki lider ekonomik işbirliği sözü verdi; Batı'yı kınadı ve Rusya-Çin ilişkilerini hiç olmadığı kadar iyi olarak tanımladı.

Çin tarafından yayınlanan bir açıklamada Xi ve Putin'in "Bu ilişkinin iki taraflı kapsamın ve küresel görünüm ve insanlığı geleceği açısından kritik önemin çok ötesine geçtiği görüşünü paylaştıkları" kaydedildi.

Xi, Moskova'dan ayrılırken Putin'e, "100 yıldır gerçekleşmeyen değişiklikler şimdi yaşanıyor. Birlikte olduğumuz zaman bu değişimi yönlendiriyoruz" dedi.

Putin ise Xi'ye, "Katılıyorum, kentine lütfen iyi bak sevgili dostum" şeklinde hitap etti.

Ancak kamuoyuna yapılan açıklamalarda ayrıntılara yer verilmedi. Ziyaret sırasındaysa Xi'nin Ukrayna savaşı konusunda Çin'in tutumunun "tarafsız" olduğu dışında başka herhangi bir açıklaması olmadı.

Beyaz Saray ise Pekin'i Ukrayna'dan çekilmesi için Rusya'ya baskı yapmaya çağırdı. Washington ayrıca ziyaretin zamanlamasını da eleştirdi. Ziyaret, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savaş suçları gerekçesiyle Putin hakkında yakalama kararı çıkarmasından birkaç gün sonra yapıldı. Pekin de kararı reddetme konusunda Moskova'ya katıldı.

Çin’in barış planı

Xi liderliğinde kendisini tarafsız barış arabulucusu olarak ön plana çıkaran Çin, geçen ay Ukrayna için bir barış planı önerisi getirmişti.

Ancak öneri, en iyi ihtimalle belirsiz olduğu, en kötü ihtimalle de kuvvetlerini yeniden toparlaması için Putin'e zaman kazandırma amacı taşıyabileceği gerekçesiyle Batılı ülkeler tarafından ciddiye alınmamıştı.

Putin, planı hazırlayan Xi'i överken Kiev ve Batılı ülkeleri planı reddetmekle suçladı. Kiev ise Çin'in planını temkinli şekilde karşılarken Pekin'e, Ukrayna'nın kendi barış planını da göz önünde bulundurması çağrısı yaptı. Zelenski, Xi'yle konuşma talebinde bulundu.

Ukrayna, Rusya'nın işgal ettiği topraklardan çekilmediği sürece barış sağlanamayacağını savunuyor. Moskova ise Kiev'in, Ukrayna'nın beşte birini ilhak ettiğini iddia ettiği şeklindeki "gerçekliklerle" yüzleşmesi gerektiğini kaydediyor.

Bahmut’ta son durum

Son dört aydır kanlı çatışmalara rağmen ön cephede ilerleme olmadığı gözleniyor.

Moskova'nın tek kaydadeğer kazanımlarının doğudaki Bahmut civarında olduğu görülürken Kiev, Rusya'ya yeterince kayıp verdirmeyi başardığı için son haftalarda bu bölgeden geri çekilmeme kararı aldı.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan istihbarat güncellemesine göre Moskova'nın Bahmut harekatı güç kaybetmeye başlamış olabilir.

Bugün yapılan güncellemeye göre son günlerde Ukrayna'nın Bahmut'un batısına düzenlediği karşı saldırı, kente uzanan ikmal rotası üzerindeki baskıyı hafifletmiş olabilir.

Ukrayna'ya savaş uçağı gönderen Slovakya'ya Amerika'dan helikopter satışı teklifi

Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, bugün yaptığı açıklamada, Amerika'nın 12 adet yeni Bell AH-1Z Viper helikopterlerini üçte iki oranında indirimli fiyatla Slovakya'ya satmayı teklif ettiğini bildirdi.

Teklif, Slovakya'nın kullanmadığı Sovyet Yapımı MiG-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya tedarik etmesi sonrasında geldi.

Slovakya Savunma Bakanı Nad, anlaşma uyarınca üç ila dört yıllık süre zarfında, değeri 1 milyar dolardan fazla olan helikopterler için 340 milyon dolar ödeme yapmasının planlandığını söyledi. Nad, anlaşma yapılmadan önce hükümetinin planı onaylaması gerektiğini kaydetti.

Nad, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, helikopterlerin ücretinin geri kalanının Amerikan Yabancı Askeri Finansman Programı kapsamında karşılanacağını belirtti.

Anlaşma, 500 adetten fazla AGM-114 Hellfire II füzelerinin yeden parçaları ve eğitim programını da kapsıyor.

Nad, "Çok avantajlı olan bu anlaşma, Slovakya'nın savunma potansiyelini büyük ölçüde arttıracak" dedi.

NATO'nun Doğu kanadında yer alan Slovakya'nın askeri envanterinde şu anda muharebe helikopterleri yer almıyor.
Geçen yaz MiG jetlerini kullanımdan kaldıran Slovakya, hava savunması için Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan'dan destek alıyor.

Slovakya, geçen hafta Polonya'dan sonra Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik eden ikinci NATO üyesi olmuştu.

Slovakya, Ukrayna'ya KUB hava savunma sisteminin bir kısmını da tedarik edecek.

Bakan Jaroslav Nad, Amerika'nın helikopter satışı teklifinin yanısıra Slovakya'nın Avrupa Birliği'nden de 250 milyon Euro destek alacağını bildirdi.

Nad, helikopter teklifinin Ukrayna'yı desteklemesine verilen karşılığın yanısıra Slovakya'nın 2018'de siparişini verdiği, ancak 2024'ten önce eline geçmeyecek F-16 savaş uçaklarının teslimatında yaşanan gecikmeyi dolaylı yoldan telafi etme amacı da taşıdığını kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG