Erişilebilirlik

Rusya'nın Ukrayna'daki Adımları Kaygı Verici


Rusya'nın Ukrayna'daki Adımları Kaygı Konusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Ukrayna’nın bazı doğu kentlerinde Rus yanlısı göstericilerin hükümet binalarını ele geçirmesi Moskova'nın Kırım gibi bu bölgeleri de ilhak edeceği kaygılarını arttırdı

Ukrayna’nın bazı doğu kentlerinde Rus yanlısı gösteriler düzenlenmesi ve bir hükümet binasının göstericiler tarafından ele geçirilmesi, geçen ay Kırım’ı topraklarına katan Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusuna doğru ilerlemesiyle ilgili kaygıları tırmandırdı. Rus askerleri, Ukrayna sınırına yığılmış durumda. Ancak, uzmanlar Rusya’nın askeri bir hamlesinin çok ciddi ve beklenmedik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyor.

Rusya, Ukrayna sınırından bir askeri birliğini geri çekerek, iyi niyet gösterisi yaptı. Ancak, geride kalan onbinlerce asker, NATO komutanı Amerikalı General Phillip Breedlove’a göre harekata dönüşebilecek bir tatbikata katılıyor:

“Ukrayna sınırında bekleyen Rus ordusu çok büyük ve her şeye çok hazır.”

Gönüllülerin ve yedeklerin de dahil olduğu Ukrayna ordusuysa çok daha küçük.

NATO güçleri krizin yaşandığı bölgeden uzakta. Ayrıca yetkililer, Rusya ile Ukrayna için savaşa girmek istediklerini açıkça söyledi.

Rusya isterse, nüfusun büyük kısmını Rusların oluşturduğu doğu Ukrayna’yı alabilir. Ancak bölge çok büyük ve savunması çok zor.

Londra’daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Rus uzman Igor Sutyagin yakın vadede bir işgal beklemiyor:

“Bu bölgeyi ele geçirmek için çok büyük bir orduya ihtiyaç var. Ukrayna’nın bazı bölgelerini işgal etmek ve ele geçirmek mümkün, ancak elde tutmak imkansız.”

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı emekli tuğgeneral Ben Barry, Moskova’nın, Rus nüfusun Kırım’daki kadar büyük olmadığı doğu Ukrayna’da başka sorunlarla da karşılaşabileceğini söylüyor:

“Rus askerlerinin bölgeyi işgaline karşı çıkan Ukrayna halkı uzun vadeli gerilla savaşı yürütebilir.”

Buarada, uluslararası toplumun, Kırım’ı ele geçiren Rusya’ya karşı ekonomik ve siyasi yaptırımları arttırması bekleniyor. Uluslararası toplum, Rusya karşısında zayıf davrandığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Igor Sutyagin, yaptırımların Rusya’ya milyarlarca dolara mal olduğunu ve önemli bir caydırıcı rol oynadığını söylüyor:

“Rusya, NATO üyelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımları, siyasi veya askeri tepkilerden daha çok ciddiye alıyor.”

Rusya’nın hedefleri arasında, Kiev hükümetini doğu Ukrayna’da zayıflatma, bölgeyi ekonomik olarak Rusya’ya bağımlı hale getirme ve NATO’ya Rusya sınırından uzak durma mesajı vermenin olduğunu söyleyen uzmanlar, Moskova’nın bu hedeflere bölgeyi işgal etmeden de ulaşabileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG