Erişilebilirlik

Rusya Ordusuna 40 Yeni Nükleer Füze


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 40’dan fazla kıtalar arası balistik füzenin Rusya’nın nükleer envanterine katılacağını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nin Ordu-2015 Uluslararası Askeri Fuarı’nın açılış konuşmasını yapan Putin, yeni füzelerin “dünyada bulunan en gelişmiş füzesavar sistemlerini bile geçebilecek teknolojide olduğunu” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, Rusya’nın toplamda 1582 nükleer başlık taşıyabilen 515 kıtalararası balistik füzesinin, denizaltılardan atılabilen balistik füzelerinin ve ağır bombaları bulunuyor.

Rusya Devlet Başkanı’nın yaptığı bu açıklama, Batı medyasını takip eden Rusya’ nın, ABD’nin Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine ağır silah ve asker sevkiyatı yapacağı haberi üzerine geldi. Rusya-NATO ve ABD ilişkileri Rusya’nın Ukrayna’daki isyancılara verdiği destek nedeniyle gittikçe geriliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Putin’in yaptığı bu açıklamalarla ilgili, Amerika’nın askeri techizat ve personel yollama planının daha çok erken bir aşamada olduğunu, ancak daha önce izlenen stratejiyle örtüştüğünü açıkladı. Başkan Barack Obama’da, Amerika’nın NATO müttefiklerini korumayı sürdüreceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’dan Amerika’nın planı üzerine bir açıklama geldi. Bakanlık, bu tür bir hamlenin askeri anlaşmazlığa neden olarak çok “vahim sonuçlar” doğurabileceğini söyledi. Interfax haber ajansına göre, Rus Savunma Bakanlığı yetkilisi Orgeneral Yuri Yakubov “planın yürürlüğe konması durumunda, Pentagon ve NATO’nun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana attığı en saldırgan adım olur” açıklamasını yaptı. Ayrıca Orgeneral Yakubov’a göre, Rusya’nın bu durumda “askeri gücünü arttırıp Batı’nın stratejik adımına karşılık vermekten başka çaresi bulunmuyor.”

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG