Erişilebilirlik

"Rusya Ukrayna'nın Güneyinden Çekilme Sinyali Veriyor"


Rus bir yetkili, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın Dinyeper Nehri'nin batı yakasında kontrolunda tuttuğu bölgelerden geri çekilme olasılığının bulunduğunu söyledi. Açıklama doğrulanırsa, Ukrayna savaşında büyük bir dönüm noktası oluşturabilecek bir gelişme olabilir.

Kremlin yanlısı çevrimiçi medya kurumu Solovyov Live'a bir söyleşi veren Herson bölgesinin Rusya tarafından atanan idarecisi Kirill Stremousov, "Büyük olasılıkla birliklerimiz, askerlerimiz, Dinyeper'in doğu kıyısına çekilecek" dedi.

Bu bölge, Herson bölgesiyle aynı adı taşıyan başkenti içeriyor. Herson kenti, Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana Rusya'nın tamamını ele geçirdiği tek kent. Kentte ayrıca Dinyeper Nehri üzerinde kurulu olan ve Kırım Yarımadası'na su sağlayan büyük barajın bir tarafı bulunuyor.

Moskova sessiz

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın bölgeden çekildiğine ilişkin işaretlere temkinli yaklaşıyor. Moskova'da üst düzey yetkililerse Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana en küçük düşürücü yenilgi anlamına gelecek bu geri çekilme olasılığı konusunda sessizliğini koruyor.

Rusya, daha önce, kuvvetlerinin bölgeden çekilmeyi planladığı iddiasını yalanlamıştı.

Rusya'nın bölgeden çekilip çekilmeyeceğine ilişkin spekülasyonlar, Herson kentindeki ana idari binanın üzerinde dalgalanan Rus bayrağının kaldırıldığının görüldüğü fotoğrafların internette yayılması üzerine bugün arttı.

Rusya, Ukrayna'yı ikiye bölen Dinyeper Nehri'nin ağzında, batı yakasında elinde tuttuğu toprak parçası için aylardır savaşıyor. Moskova, en büyük önceliklerinden biri olarak gördüğü bölgeyi güçlendirmek için binlerce asker göndermişti.

Ukrayna ise aylardır ana nehir geçitlerini hedef alıyor. Bu durum, Rusya'nın nehrin batı kıyısındaki kuvvetlerine ikmal yapmasını zorlaştırıyor.

Ukraynalı askerler, Ekim ayı başında bölgedeki Rus cephesini kırdıkları andan bu yana ilerlemelerini sürdürüyor. Ancak son günlerde bölgedeki Ukrayna ilerlemesinin yavaşladığı gözleniyor.

Ukrayna, Herson cephesindeki askerlerinin kaydettiği ilerlemeler hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor ancak şimdilik Rusya'nın bölgedeki mevzilerini terk ettiğine ilişkin imalara da temkinli yaklaşıyor.

Reuters haber ajansının cephede geçen hafta ziyaret ettiği Ukrayna kuvvetleri, Rus askerlerinin geri çekildiğine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını, hatta tam tersine Rus kuvvetlerine takviye yapıldığına inandıklarını söylemişti.

Ukrayna ordusu basın merkezi başkanı Natalia Humenyuk, Herson'daki idari binanın üzerindeki Rus bayrağının kaldırılmasının, Rusya'nın Ukrayna askerleri için hazırladığı bir tuzak olabileceğini kaydetti.

Natalia Humenyuk, "Bu, Rusya'nın bir yandan sokak savaşına hazırlanırken diğer yandan binaların terk edildiği, içeriye girmenin güvenli olduğu gibi bir izlenim yaratarak girişeceği bir kışkırtmanın işareti olabilir" dedi.

Ukrayna altyapısına saldırılar sonrası nükleer santral bir kez daha devre dışı

Rus topçu ve füze saldırıları, Ukrayna genelinde bir kez daha enerji altyapısını hedef aldı ve Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santralı Zaporijya'nın enerji ağından kopmasına yol açtı. Topçu ateşi yüksek voltajlı hatları tahrip etti.

Ukrayna nükleer enerji firması Energoatom, santralda sadece mazotlu jeneratörlerin enerji kaynağı olarak kullanıldığını bildirdi.

Rusya kontrolunda olan ancak Ukraynalı personel tarafından işletilen Zaporijya nükleer santralında Energoatom'a göre sadece 15 gün yetecek miktarda mazot bulunuyor.

Santraldaki reaktörlerin soğutulması ve nükleer erimeyi önlemesi için elektrik enerjisine ihtiyacı var.

Moskova'da üst düzey bir yetkili, Rus özel güvenlik kuvvetlerinin Ukrayna'nın santralı hedef alması planlanan bir saldırısını bertaraf ettiğini söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiklerinden Rus Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev, Ukrayna kuvvetlerinin "Zaporijya nükleer enerji santralının Batı'nın tedarik ettiği silahlarla vurmaya devam ettiğini, bunun küresel bir felaketle sonuçlanabileceğini" söyledi.

Rusya İngiltere Büyükelçisi'ne protesto çekti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Büyükelçisi'ne, Rusya'nın Kırım'daki Karadeniz Donanma Filosu'na Ukrayna’nın SİHA saldırısında İngiltere'nin parmağı olduğu iddiası hakkında resmi protesto iletti.

İngiliz Büyükelçi Deborah Bronnert, bu sabah Dışişleri Bakanlığı'nda yarım saat kaldı. Dışişleri Bakanlığı binası dışında toplanan küçük bir grup, İngiltere karşıtı sloganlar attı ve "İngiltere terörist bir devlettir" yazılı pankartlar taşıdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Protesto notunda İngiltere'nin bu gibi çatışmacı eylemlerinin, durumu tırmandırma tehdidi taşıdığı, öngörülemeyen ve tehlikeli sonuçlara yol açabileceği vurgulandı" denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırının İngiliz donanma uzmanlarının rehberlik ve liderliğinde yapıldığını savunuyor. İngiltere ise bu iddiayı yalanlıyor.

Putin ayrıca İngiltere'yi Eylül ayında Kuzey Akım doğalgaz boru hattına yönelik saldırıların arkasında olmakla da suçlamıştı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG