Erişilebilirlik

"Rusya Ukrayna'da Savaş Suçları İşledi"


Birleşmiş Milletler’in görevlendirdiği Ukrayna Soruşturma Komisyonu, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'ne, Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği bölgelerde tecavüz, işkence ve çocukların hapsedilmesi gibi savaş suçları işlediğini bildirdi.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri, 24 Şubat'taki işgalden bu yana Rus askerlerinin insan hakları ihlallerinde bulunduğunu iddia ediyor; Rusya ise bu iddiaların karalama kampanyası olduğunu savunuyordu.

Ukrayna Soruşturma Komisyonu Başkanı Erik Mose, BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı açıklamada, "Komisyon tarafından toplanan kanıtlara dayanarak Ukrayna'da savaş suçları işlendiği sonucuna varıldı" dedi.

Mose, savaş suçlarının sorumlusunu belirtmedi. Ancak komisyon, Kiev, Çernihiv, Harkiv ve Sumi'de daha önce Rus kuvvetler tarafından işgal edilen bölgelere odaklandı.

İnsan Hakları Konseyi tarafından Mart ayında oluşturulan Ukrayna Soruşturma Komisyonu, Ukrayna'da 27 yeri ziyaret etti; 150'den fazla mağdur ve görgü tanığıyla görüştü.

Komisyon Başkanı Mose, elleri bağlanan, boğazı kesilen ve kafasına kurşun sıkılan cesetlerin bu savaş suçlarının kanıtları olarak tespit ettiklerini bildirdi.

Soruşturmacıların, yaşları 4 ile 82 arasında değişen kişilerin cinsel şiddet mağduru olduklarını belirlediğini kaydeden Mose, bazı Rus askerlerinin cinsel şiddeti bir strateji olarak kullandıklarını, ancak Komisyon'un "cinsel şiddetin sistematik olduğu sonucuna varmadığını" belirtti.

Rusya, "özel askeri operasyon" olarak tanımladığı Ukrayna savaşı sırasında sivillere kasten saldırdığı suçlamalarını reddediyor.

İnsan Hakları Konseyi toplantısında suçlamalara yanıt vermesi için çağrılan Rusya'nın sandalyesi boş kaldı. Moskova, konuya ilişkin resmi açıklama yapmadı.

Komisyon'un bir sonraki odağı, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarında Ukraynalı tutukluları bulundurduğu kamplar, Ukraynalılar'ın yer değiştirmeye zorlanması ve Ukraynalı çocukların Rusya'da evlat edinilmesi meseleleri olacak.

Ukrayna ve başka ülkeler, komisyonu ayrıca Ukrayna'nın doğusunda yüzlerce cesedin bulunduğu İzyum'daki toplu mezarı da soruşturmasını talep ediyor.

Ukrayna Temsilcisi Anton Korineviç, video bağlantısıyla İnsan Hakları Konseyi'ne seslenerek, ""Rusya'nın ihlalleri tepkisiz bırakılırsa, bizi cezasızlık ve müsamahanın olduğu karanlık bir dünyaya sürükleyecektir" dedi.

Konseyin başlattığı soruşturmalar bazen ulusal ve uluslararası mahkemelerde kullanılabiliyor. Bunun bir örneği, Ocak ayında devlet destekli işkence suçundan Almanya'da tutuklanan Suriyeli eski istihbarat yetkilisi.

Ukrayna Soruşturma Komisyonu Başkanı Erik Mose, Uluslararası Ceza Mahkemesi'yle komisyonun bulguları konusunda iletişim içinde olduğunu söyledi.

Komisyon, görev süresinin dolacağı 2023 yılı Mart ayına kadar konseye tam bir rapor sunacak. Raporda, suçluların yargı önünde nasıl hesap vereceklerine ilişkin tavsiyeler de yer alacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG