Erişilebilirlik

Rusya'dan AB'ye Neo-Nazi Suçlaması


Luhansk kentinde yerel hükümet binasını ele geçiren Rusya yanlısı göstericiler
Luhansk kentinde yerel hükümet binasını ele geçiren Rusya yanlısı göstericiler
Rusya, 15 yeni hedef içeren yaptırım listesi açıklayan Avrupa Birliği'ni Ukrayna’nın iç politikalarını tümüyle anlayamamakla suçladı. Listede AB'nin seyahat yasağı getirdiği 15 Rus yetkilinin adları yer alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği yaptırımlarını Ukrayna’nın güneydoğusunda yerel Neo-Naziler'in yasadışı eylemlerine devam etmeleri için çıkarılmış “doğrudan davetiye” olarak tanımladı.

AB yaptırımlarına ek olarak Amerika Pazartesi günü yedi Rus yetkili ve 17 şirkete seyahat yasağı getirmiş ve mal varlıklarını dondurmuştu.

Kremlin yaptırımlara “acı verici” karşılık vereceği tehdidinde bulundu.

Japonya da Salı günü 23 Rus yetkiliye vize vermeyi reddedeceğini bildirdi, ancak yetkililerin kimliklerini açıklamadı.

Öteyandan Pentagon Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu’nun Savunma Bakanı Chuck Hagel’e Rus ordusunun Doğu Ukrayna’yı işgal etmeyeceği konusunda güvence verdiğini bildirdi.

Rus bakanı Pazartesi günü telefonla arayan Hagel, Moskova’nın niyetlerinin ne olduğu konusuna açıklık getirmesini istedi. Şoygu, Rus birliklerinin Ukrayna sınırında tatbikat yaptıktan sonra kışlalarına döndüğünü söyledi. Ancak bir NATO yetkilisi Salı günü Rus birliklerinin çekildiğini gösteren bir belirti görmediklerini açıkladı.

Bu arada Salı günü Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar Luhansk kentinde hükümet binalarını ele geçirdi. Luhansk, Ukrayna’nın güneydoğusunda ayrılıkçı grupların kontrolu altına giren 11’inci kent oluyor.

Rusya yanlısı silahlı gruplar bir gün önce de Kostyantynivka kentinde hükümet binalarını kontrol altına almıştı. Hükümet binalarını kontrol altına alan ayrılıkçılar Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya’ya katılma konusunda referandum yapılmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG