Erişilebilirlik

Rusya’dan Tahıl Koridoru Anlaşması Açıklaması


Rusya bu haftasonu süresi sona erecek tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasıyla ilgili “belirli bir ilerleme” kaydedilebileceğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerekli görülmesi halinde birkaç saat içinde konuyla ilgili görüşmeler yapabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Bali’de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Görüşmelerimiz sürekli devam ediyor ve şu an itibarıyla devam edeceği kanaatindeyim. Herhangi bir sıkıntı burada yok. Döner dönmez yine başta Sayın Putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer ve biz bu konuda bir defa özellikle kararlı olduğumuzu hep söyledik, söylemeye devam ediyoruz ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir ve daha önce de Sayın Putin ile yaptığım görüşmelerde bunun ışıklarını gördüm" dedi.

120 gün geçerlilik

Rusya, Ukrayna'yı Kırım'daki Rus gemilerini hedef almak için tahıl anlaşmasını kullanmakla suçladıktan sonra geçen ay sonunda Karadeniz ihracatına izin veren anlaşmayı birkaç günlüğüne askıya almıştı.

Anlaşmayı daha sonra yeniden uygulamaya koyan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Moskova'nın anlaşmadan tekrar geri çekilme hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Ancak Putin, Rusya'nın bunu yapması halinde Ukrayna'dan Türkiye'ye tahıl sevkiyatını engellemeyeceğini dile getirdi.

BM ve Türkiye arabuluculuğunda 22 Temmuz’da Ukrayna ve Rusya arasında tahıl koridoru anlaşması imzalanmış ve anlaşmayla savaştan sonra Ukrayna limanlarından gıda ve gübre ihracatı yeniden başlamıştı.

Cumartesi günü sona erecek olan ilk anlaşma 120 gün için imzalanmıştı. Anlaşma taraflardan birinin anlaşmadan çekilmeyi ya da değişiklik istemediği sürece 120 günlük yeni bir uzatma yapılmasını öngörüyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, 1 Ağustos’tan bu yana Ukrayna’dan 10 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesi ihraç edildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG