Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı bu hafta başında askıya alan Rusya bugünden itibaren Ukrayna limanlarından giden tüm gemilerin “potansiyel askeri kargo gemisi” olarak değerlendirileceğini açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'ya giden tüm gemilerin potansiyel olarak askeri kargo taşıdığının ve "bu gemilerin bandıralarının da Ukrayna çatışmasının tarafları olarak" kabul edileceği kaydedildi.
Rusya ayrıca Karadeniz'in uluslararası sularının güneydoğu ve kuzeybatısının geçici olarak seyrüsefer için güvensiz ilan edildiğini açıkladı.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric Rusya'dan yapılan son açıklamayla ilgili bir soru üzerine, "Bu durum, fiilen bir savaş bölgesinde çalışmaya çalıştığımızı gösteriyor” dedi.
Ukrayna alternatif yollar arıyor
Ukrayna ise, tahıl ihracatını sürdürebilmek için geçici bir nakliye rotası oluşturmak istediğini açıklamıştı. Karadeniz'den tahıl sevkiyatına devam etmek isteyen Ukrayna, BM denizcilik ajansı Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) "geçici olarak tavsiye edilen bir deniz rotası oluşturmaya karar verdiğini" bildirdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın Rusya'nın katılımı olmadan devam edebileceğini söylüyor ve Ukrayna'nın tahıl kaynaklarını dış pazarlara ulaştırma çabasının süreceği sözünü veriyor.
Ancak Rusya'nın anlaşmayı askıya almasından bu yana Ukrayna'ya giden gemileri kapsama alıp almama konusunda sigorta şirketlerinin çekimser kaldığı bildiriliyor.
33 milyon ton tahıl taşındı
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, tahıl anlaşmasının mevcut haliyle devam etmesinin Rusya için anlamsız hale geldiğini belirterek, "Daha önce üzerinde anlaştığımız tüm koşullar yerine getirilirse derhal bu anlaşmaya geri döneriz" dedi.
Rusya, 17 Temmuz'da süresi dolan anlaşmayı uzatmak için kendisine uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyordu. Rusya'nın gıda ve gübre ihracatı yaptırımlara tabi olmasa da, Moskova ve önde gelen Rus tahıl ve gübre ihracatçılarına göre Batı'nın ödemeler, lojistik ve sigorta konularındaki kısıtlamaları sevkiyatların önünde engel teşkil ediyor.
Temmuz 2022'de Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan Karadeniz Tahıl Anlaşması, Rusya'nın işgali nedeniyle sıkışan Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından güvenli şekilde ihraç edilmesini sağlayarak küresel gıda krizini önlemeyi amaçlıyordu.
Türkiye son olarak tahıl anlaşması çerçevesinde bir yılda 33 milyon tona yakın tahılın, binden fazla gemiyle Ukrayna limanlarından taşınarak dünya pazarlarına ulaştığını açıklamıştı.
Rusya'nın limanlara saldırıları sürüyor
Bu arada, Rusya’nın Ukrayna liman bölgelerine yönelik saldırılarının dün gece ve bugün de sürdüğü bildiriliyor.
Karadeniz Tahıl Anlaşması kapsamında son geminin Pazar günü Ukrayna'dan ayrılmasının ardından Rusya hafta başında Ukrayna'nın Odesa liman bölgesine saldırmıştı. Bölgenin üç limanı, tahıl anlaşması kapsamında Ukrayna'da faaliyet gösteren tek limanlardı.
Ukraynalı yetkililer, önceki gece tahıl terminalleri ve bir sanayi tesisi, depolar, alışveriş merkezleri, konut ve idari binalar ile arabaların hasar gördüğünü açıkladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise dün gece yaptığı konuşmada, "Saldırıya uğrayan limanlarda yaklaşık bir milyon ton gıda depolanmıştı. Bu miktarın Afrika ve Asya ülkelerine çoktan ulaştırılmış olması gerekirdi” dedi. Zelenski, Rus saldırılarında zarar gören limanlardan birinde Çin'e gönderilmek üzere 60 bin ton tahılın beklediğini kaydetti.
Forum