Erişilebilirlik

“Rusya’nın İlhak Eyleminin Hiçbir Meşruiyeti Yok”


ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya ait dört bölgenin Rusya tarafından ilhak edildiğini ilan etmesini tepkiyle karşılayarak, Amerika'nın ”Egemen Ukrayna topraklarını hileli ilhak girişimini” kınadığını söyledi.

Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini, Birleşmiş Milletler Şartı'nı ayaklar altına aldığını ve dünyanın her yerinde barışçı ülkelere yönelik nefretini gösterdiğini kaydeden Başkan Biden, uluslararası toplumu ”Rusya'nın hukuksuz ilhak girişimlerini reddetmeye” çağırdı.

Biden, “Bu adımların hiçbir meşruiyeti yok. ABD her zaman Ukrayna’nın uluslararası tanınmış sınırlarını onurlandıracaktır” dedi.

Amerika ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilintili olan binden fazla kişi ve kurumu da uluslararası hukuka karşı çıktıkları gerekçesiyle yaptırım altına aldığını açıkladı. Bu kişi ve kurumlar arasında Rusya Merkez Bankası Guvernörü ile Güvenlik Konseyi üyelerinin aileleri bulunuyor.

ABD Maliye Bakanlığı, Rus parlamentosunun yüzlerce üyesini, Rusya'nın mali ve askeri altyapısının liderlerini ve tedarikçilerini yaptırım kapsamına aldı. Ticaret Bakanlığı ihracat kontrollarını ihlal eden firmalar listesine 57 Rus şirketini eklerken Dışişleri Bakanlığı, 900'den fazla kişiyi vize kısıtlaması listesine aldı.

Putin'ın ilhak adımı hakkında ”Hiçbir şüpheniz olmasın, bu eylemlerin hiçbir geçerliliği yok” diyen Biden, yeni mali cezaların ”Ukrayna topraklarının statüsünü değiştirmek için bulunulan yasadışı girişimlere siyasi ve ekonomik destek veren” Rusya içinde ve dışında kişi ve şirketlere bedeli olacağını söyledi.

Başkan Biden, ”Kongre'den gelecek ve Ukrayna'yı destekleyecek ilave 12 milyar dolarlık yardım yasasını imzalamak için sabırsızlanıyorum” şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Janet Yellen, ”Putin'in Ukrayna'nın bazı parçalarını ilhak girişiminde bulunmasına seyirci kalamayız” dedi ve ”Maliye Bakanlığı ve Amerikan hükümeti, bugün, Rusya'nın zaten zayıflayan askeri endüstriyel kompleksini daha da zayıflatacak ve hukuksuz savaşını sürdürme becerisine zarar verecek kapsamlı adımlar atıyor” ifadelerini kullandı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da ”Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Herson, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgelerinin Rusya Federasyonu'na 'katılması' ve 'bağımsızlıklarının tanınmasız' şeklindeki hukuksuz eylemleri en sert şekilde kınıyor” denildi.

İngiltere Başbakanı: “Putin bir kez daha uluslararası hukuku ihlal etti”

İngiltere Başbakanı Liz Truss ise bugün erken saatlerde yayınlanan açıklamasında, ”Putin'in kaba güç kullanarak uluslararası sınırları değiştirmesine izin verilemez. Bu hukuksuz savaşı kaybetmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

”Putin bir kez daha, temsil ettiğini iddia ettiği Ukraynalılar'ın hayatını açıkça hiçe sayan bir şekilde uluslararası hukuku ihlal eden bir davranışta bulundu” diyen Liz Truss, ”İngiltere asla bu insanların egemenliğini göz ardı etmeyecek. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'nın Ukrayna toprağından başka bir şekilde tanımlanmasını asla kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Elysee kaynakları da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya tarafından yasadışı olarak ilhak edilmesini şiddetle kınadığını belirtti.

Fransız diplomatlar, "Bu, uluslararası hukukun ve Ukrayna egemenliğinin ciddi bir ihlalidir. Fransa buna karşı çıkıyor ve Rusya'nın saldırganlığına karşı koymak ve tüm toprakları üzerindeki tam egemenliğini geri kazanmak için Ukrayna'nın yanında yer alıyor" dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de ”Hollanda asla bu ilhakı kabul etmeyecek, Kırım'ın ilhakını kabul etmediğimiz gibi” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasındaysa ”Uluslararası hukuku pervasızca ihlal eden bu karar hukuksuzdur ve geçersizdir” denildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı: “Hukuksuz ilhak hiçbir şeyi değiştirmeyecek”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ”Putin tarafından açıklanan hukuksuz ilhak hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Rus işgalciler tarafından el konulan tüm topraklar Ukrayna toprağıdır ve her zaman bu egemen ülkenin parçası olacaklardır” dedi.

İtalya'nın yeni seçilen başbakanı Georgia Meloni de Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in ”Bir kez daha tüm Avrupa kıtasının güvenliğini tehdit eden, Sovyet tipi neo-emperyalist vizyonunu gözler önüne serdiğini” kaydetti.

Avrupa Konseyi üyeleri tarafından yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

”Rusya'nın Ukrayna'ya ait Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin yasadışı ilhakını kararlı bir şekilde reddediyoruz ve açıkça kınıyoruz. Rusya; kurallara dayalı uluslararası düzene inatçı bir şekilde zarar vererek ve Ukrayna'nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü şeklindeki temel haklarını açıkça ihlal ederek, Birleşmiş Milletler Şartı'nda kayıtlı olan çekirdek ilkeleri ve uluslararası hukuku çiğneyerek küresel güvenliği riske atmıştır. Rusya'nın Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmek için planlandığı hukuksuz 'referandumları' ve hileli yasadışı sonuçlarını tanımıyoruz ve asla tanımayacağız. Bu ilhakı asla kabul etmeyeceğiz.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG