Erişilebilirlik

Sahipleri Nobel Barış Ödülünü Paylaştı


Nobel barış ödülünü kazanan Malala Yusuzay ve Kailash Satyarthi Oslo'daki törende
Nobel barış ödülünü kazanan Malala Yusuzay ve Kailash Satyarthi Oslo'daki törende

Taleban'ın okul otobüsünde başından vurduğu Pakistanlı Malala Yusufzay barış ödülünü Hintli çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi ile paylaştı

Okula gitmekten vazgeçmediği için Taliban tarafından kafasından vurulan Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi Nobel Barış Ödülü’nü paylaştı

Malala bugüne kadar bu ödüle layık görülen en genç isim oldu. 2012 senesinde okul otobüsünde kafasından vurulan Malala o günden bu yana kızların okula gitmesi için mücadelesini sürdürüyor. Ancak, Pakistan’da bazı çevreler Malala’yı Batı’nın kuklası olmak ve İslam’ın şartlarını ihlal etmekle suçluyor.

Oslo Belediye Binası’nda yapılan Nobel ödül töreninde konuşan Malala “Kendi öykümü anlatıyorum. Bunu farklı olduğum için değil, pek çok kızın öyküsü olduğu için anlatıyorum” dedi. Malala Norveç’e, Pakistan, Nijerya ve Suriye’den eylemciler ve arkadaşlarıyla geldi. Malala’nın genç hayranları Oslo sokaklarını doldurdu.

İlgi Oslo’daki törene yoğunlaşsa da, Stockholm’de yapılan diğer törende edebiyat, kimya, fizik, tıp ve ekonomi alanlarında Nobel kazananlar, ödüllerini İsveç Kralı’ndan aldılar.

Barış ödülünün diğer sahibi Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi, 80 bin çocuğu köle koşullarında çatışmaktan kurtarmasıyla tanınıyor. Ödülünü alırken yaptığı hizmetlerden bahseden Satyarthi mücadelesi sırasında iki iş arkadaşını kaybettiğini söyledi ve “Çocukları korumak için mücadele eden bir arkadaşımın cansız bedenini taşımamı unutamıyorum” diye konuştu.

Ödülün Nobel Komisyonu’nun zedelenen saygınlığını onarabileceği belirtiliyor. Komisyonun barış ödülünü son senelerde Avrupa Birliği’ne ve Amerika Başkanı Barack Obama’ya vermesi yoğun eleştiri almasına neden olmuştu.

Malala Yusufzay ve Kailash Satyarthi, 1,1 milyon dolarlık ödülü paylaşacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG