Erişilebilirlik

Sarkozy Senato Düğmesine Bastı!


Sarkozy Senato Düğmesine Bastı!
Sarkozy Senato Düğmesine Bastı!

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin bütün uyarı ve çağrılarına kulak tıkayarak, Ulusal Meclis’ten geçirterek Senato’ya havale ettirdiği ‘Ermeni soykırımını inkar edenlere 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezası’ verilmesini öngören inkar yasasının, Ocak ayı sonunda Senato’dan geçerek yasalaşması için harekete geçti

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin bütün uyarı ve çağrılarına kulak tıkayarak, Ulusal Meclis’ten geçirterek Senato’ya havale ettirdiği ‘Ermeni soykırımını inkar edenlere 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezası’ verilmesini öngören inkar yasasının, Ocak ayı sonunda Senato’dan geçerek yasalaşması için düğmeye bastı.

Fransız haber radyosu Radio-İnfo’nun verdiği bilgiye göre, Hükümet, 10 Ocak’ta toplanacak Başkanlık Divanı’nda, UMP Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından verilen ve 22 Aralık’ta Ulusal Meclis’ten geçen yasanın görüşülme takvimini hızlandıracak. Ocak ayı sonunda geçmesi planlanan yasa Senato gündemine alınmak üzere gönderildi ancak henüz gündeme kaydedilerek Anayasa Komisyonu’na sevkedilmedi. Gündemi hükümet tarafından belirlenen Senato’nun Başkanlık Divanı 10 Ocak’ta toplanarak konuyu ele alacak. Ardından hükümetin gündem önerisinin kabul görmesi durumunda yasa, Anaysa Komisyonu’na havale edilecek ve burada da öncelikli olarak görüşüldükten sonra, Senato Genel Kurulu’na sevkedilecek.

PS Grubu bölündü

Özel bir seçmen kitlesi tarafından seçildiği için üzerinde seçmen baskısı görece daha az olan Senato’da tüm gruplar yasa üzerinde bölünmüş durumda. İnkar yasasına ilişkin en derin tartışma oylamanın kaderini belirleyecek çoğunluğa sahip olan Sosyalist Parti grubunda yaşanıyor. Daha önce aynı yasayı Senato gündemine sunan Sosyalist Parti Clamart Senatörü Philippe Kaltenbach ve bir grup sosyalist senatör yasaya destek veriyor. Ancak Senatörlerin önemli bölümü de geçtiğimiz dönem Senato’da reddedilen yasaya ‘özellikle anaysaya aykırılık tezinden hareketle’ sert muhalefet ediyor. Partideki derin bölünme nedeniyle PS Senato Grubu, bugün ve 11 Ocak’ta iki ayrı toplantı yaparak, konuya ilişkin olarak her iki tarafın temsilcilerini, tarihçileri, diplomatları ve sivil toplum örgütlerini dinleyecek. Bugünkü toplantıda, Ermeni diyasporası temsilcileri Ara Toranyan ve Murad Papazyan ile Anadolu Kültür Derneği Başkanı Dr. Demir Önger yasaya ilişkin görüşlerini aktaracak. Sosyalistler ayrıca ‘Parlamentolar tarih yazamaz’ teziyle kurulan Tarihe Özgürlük Derneği Başkanı Pierre Nora’yı da dinleyecek.

Senato’dan da geçerse yasalaşacak olan inkar yasasıyla, ‘Ermeni soykırımını inkar edenlere 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro hapis cezası’ verilmesi öngörülüyor.

Türkiye, Fransa’da tasarının meclistenr geçmesi üzerine Paris Büyükelçisini geri çağırmıştı. Büyükelçinin Paris’e dönerek, tasarıya karşı mücadele çalışmaları başlatacağı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG