Erişilebilirlik

SDG'den ABD'ye "Türkiye'ye Güçlü Yanıt" Çağrısı


Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Abdi
Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Abdi

Amerika'nın desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin komutanı Mazlum Abdi, Amerika'nın verdiği güvencelere rağmen Türkiye'nin kara işgalinden korktuğunu söyledi. Abdi, sınırda Türkiye'nin daha önce görülmemiş ölçüde asker konuşlandırmasını gördükten sonra Washington'dan daha "güçlü" bir mesaj talep ettiğini kaydetti.

Reuters haber ajansıyla Suriye'den telefonla görüşen Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi, "Sınırda ve Suriye'de Türkiye'yle müttefik olan grupların kontrolu altındaki bölgelerde güçlendirme yapılıyor. Bunu fark ettik ve evet, bu durum yeni" dedi.

SDG'den "Türkiye'ye Güçlü Yanıt" Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Türk yetkililer, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeyine kara harekatı düzenlemeye hazır olmak için sadece birkaç güne ihtiyacı olduğunu kaydetmişti. Türkiye, Suriye'nin kuzeyine günlerdir savaş uçakları ve uzun menzilli Howitzer ağır toplarıyla saldırıyor.

Bombardımanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terörist olarak tanımladığı Suriye'deki Kürt güçlere yönelik kara operasyonu yapılacağı şeklinde aylardır yönelttiği tehditleri izliyor.

Suriyeli Kürt güçler yıllardır Washington'un desteğini alıyor. Ancak Kürt güçler aynı zamanda Amerika'nın düşmanı olarak gördüğü Suriye hükümeti ve Suriye'nin müttefiki Rusya'yla da eşgüdüm sağlıyor.

Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi, hem Washington hem de Moskova'dan, Türkiye'nin kara harekatına karşı olduklarına ilişkin "net" güvenceler aldığını ancak Ankara'yı dizginlemek için daha somut yanıt istediğini söyledi.

Abdi, "Hala endişeliyiz. Türkiye'yi durdurmak için daha güçlü, daha somut açıklamalara ihtiyacımız var. Türkiye niyetini açıkladı ve şimdi duruma bakıyor. İşgalin başlaması, Türkiye'nin diğer ülkelerin pozisyonunu nasıl değerlendireceğine bağlı" şeklinde konuştu.

Daha önce Reuters haber ajansına Suriye hava savunmasının Ankara'nın hava saldırılarını durdurmada Suriye Demokratik Güçleri'ne yardım etmesini umduğunu söyleyen Abdi, artik Suriye hava savunmasına güvenmeyeceğini kaydetti.

Abdi, Suriye hava savunması için "Türk ordusuna kıyasla pozisyonları zayıf" ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG