Erişilebilirlik

SDG'den "Türkiye'ye Güçlü Yanıt" Çağrısı


Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi

Amerika'nın desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) komutanı Mazlum Abdi, VOA Kürtçe Bölümü'ne verdiği söyleşide, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda Amerikalı askeri personel ve SDG güçleri tarafından kullanılan bir askeri üs yakınına düzenlediği son saldırıyı değerlendirdi.

"Türkiye'nin saldırıları bizi yıllardır hedef alıyor" diyen Abdi, "Bizi yok etmek istiyorlar. Bunu açıkça belirtiyorlar. Ancak son saldırıların başta Amerika liderliğindeki koalisyon olmak üzere başkalarına da ilettiği bir mesajı var. Koalisyona kısaca şunu söylüyorlar: 'Burada herhangi bir varlığınız olmamalı.' Koalisyonun varlığının Türkiye açısından bu bölgeleri vurmada bir engel oluşturmayacağını söylüyorlar. Bir koalisyon üssünü, koalisyonun faaliyet gösterdiği alanları, hatta El Hol kampını vurmalarının başka açıklaması yok" şeklinde konuştu.

Abdi, bu nedenle de Türkiye'nin askeri eylemlerine karşı yanıt verilmesi gerektiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı dahil Amerikan hükümetindeki tüm kurumların Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde olası bir askeri harekat düzenlemesine ilişkin kaygılarını ifade ettiğini söyleyen Abdi, Amerika'nın böyle bir harekata karşı olduğunu açıkça belirttiğini kaydetti.

Amerika'nın böyle bir saldırıyı önlemek için Türkiye'yle görüştüğü bilgisinin kendilerine iletildiğini söyleyen Abdi, "Amerika her zaman tüm tarafları diyaloğa yönlendiriyor. Bunu hem kamuoyunun gözü önünde hem de özel görüşmelerde dile getirdiler" dedi.

SDG Komutanı Abdi, Amerika'nın Türkiye'nin tehditleri hakkında yaptığı açıklamaların Türkiye'nin kara harekatını önlemek için yeterli olup olmayacağına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

"Hayır, bu açıklamalar yeterli değil. Amerika'nın pozisyonu daha güçlü olmalı. Türkiye'deki AKP hükümeti seçimlerden önce popülarite kaybına uğruyor. Suriye'ye yapılacak geniş çaplı bir saldırı sayesinde Türk milliyetçilerinin oylarını toplayabileceklerine inanıyorlar. Türk yetkililer, sıklıkla, mesele Suriye olduğunda başkalarını dinlemediklerini söylüyor. Bunu herkesin anlaması lazım. Amerika'nın Türkiye'nin tehditleri hakkında daha güçlü bir pozisyona sahip olması gerektiğine işte bu yüzden inanıyoruz."

2019 yılında Türkiye, Amerika'nın Suriye'den kısmi asker çekmesi sonrasında ülkenin kuzeydoğusuna operasyon düzenlemişti. O dönemde başkanlık kampanyasını yürüten Joe Biden, Suriye'de Kürtler'in bulunduğu bölgelerden asker çekmenin 'ihanet' olduğunu kaydetmişti. Mazlum Abdi, şu anda ABD Başkanı olan Joe Biden'ın 2019'daki durumun tekrar etmemesi için herhangi bir taahhütte bulunup bulunmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Kısa süre önce Başkan Biden'a bir mektup gönderdim ve bu olanları hatırlattım. Başkan Biden geçmişte verdiği sözleri tutmalı. Şimdi bu sözleri tutmasını umuyoruz. Türkiye'nin düzenlediği o operasyonun üzerinden üç yıl geçti. Türkiye o zamandan beri yeni bir saldırı daha düzenlemeye çalışıyor. Ancak biliyoruz ki şimdiye kadar böyle saldırıların önlenmesinde Amerika'nın pozisyonu rol oynadı. Biden yönetimi bu konuda bir pozisyon sergiledi. Umarız bunu aktif olarak sürdürürler."

Rusya'nın da Türkiye'nin harekatına karşı olduğunu bildiklerini kaydeden Abdi, ancak aynı zamanda Türkiye'nin son dönemdeki bombardımanından Rusya'nın da sorumlu olduğunun altını çizdi.

"Eğer bu bölgedeki hava sahasını Türkler'e açmamış olasalardı Türkler saldıramazdı” diyen Abdi, ”Bu saldırıları Ruslar ve Amerika liderliğindeki koalisyon durdurabilir. Şimdiye kadar zayıf bir pozisyon sergilediler. Bu da Türkler'i hava kampanyasını gerçekleştirme yönünde cesaretlendirdi" şeklinde konuştu.

Dün Suriye'de Rus askeri yetkilileriyle görüştüklerini kaydeden Abdi, Türkiye'nin saldırılarını durdurma çabalarını ele aldıklarını söyledi.

Ruslar'a "Bu saldırıları durdurmalarını söyledik çünkü bu, onların görevi" dediğini söyleyen Abdi, Türkiye'nin Rusya'yla arasındaki 2019 Soçi Anlaşması'nı ihlal ettiğini belirtti.

Abdi, "Ruslar'dan bu anlaşmayı tanımalarını ve Türkiye'nin kara harekatı düzenlemesini engellemelerini istedik. Basında yer aldığının aksine, Türkiye'nin gündeme getirdiği şartlara ilişkin herhangi bir konuşma olmadı" dedi.

Abdi, Türkiye'nin saldırılarının IŞİD'le mücadeleyi nasıl etkilediğine ilişkin soruya da yanıt verdi. Koalisyon güçleriyle işbirliği yapan tüm birimlerinin Türkiye'nin hedefi haline geldiğini, bu nedenle IŞİD'e yönelik operasyonları durdurduklarını söyleyen Abdi, terörle mücadele birimlerinin, kamp ve cezaevi gardiyanlarının Türkiye'nin saldırılarına maruz kaldığını belirtti.

IŞİD'le mücadele operasyonlarını askıya aldıklarını söyleyen Abdi, şöyle konuştu: "Türkiye'nin bir kara harekatının DAEŞ'in (IŞİD) yeniden canlanması üzerinde daha büyük etkisi olur. Bizim gözaltında tuttuğumuz DAEŞ tutukluları şimdiden isyan hazırlığı yapıyor çünkü biliyorlar ki eğer bir saldırı olursa, DAEŞ mensuplarının tutulduğu hapishaneleri kontrol edecek düzeyde olmayacağız. Dahası, DAEŞ 'in El Hol kampındaki militan ailelerini dışarı çıkarma, Rakka ve Deyrizor gibi yerlerde terör faaliyetlerine hız verme planı yaptığına ilişkin istihbarat var. Bu nedenle Türkiye'nin harekatından en çok DAEŞ 'in fayda sağlayacağına hiç şüphe yok."

Abdi: “Türkiye'nin kara işgalinden korkuyoruz”

Mazlum Abdi, Suriye'den telefonla görüştüğü Reuters haber ajansına da,Amerika'nın verdiği güvencelere rağmen Türkiye'nin kara işgalinden korktuğunusöyledi. Abdi, sınırda Türkiye'nin daha önce görülmemiş ölçüde asker konuşlandırmasını gördükten sonra Washington'dan daha "güçlü" bir mesaj talep ettiğini kaydetti.

Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi, "Sınırda ve Suriye'de Türkiye'yle müttefik olan grupların kontrolu altındaki bölgelerde güçlendirme yapılıyor. Bunu fark ettik ve evet, bu durum yeni" dedi.

Türk yetkililer, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeyine kara harekatı düzenlemeye hazır olmak için sadece birkaç güne ihtiyacı olduğunu kaydetmişti. Türkiye, Suriye'nin kuzeyine günlerdir savaş uçakları ve uzun menzilli Howitzer ağır toplarıyla saldırıyor.

Suriye Sınırı Hareketli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Bombardımanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terörist olarak tanımladığı Suriye'deki Kürt güçlere yönelik kara operasyonu yapılacağı şeklinde aylardır yönelttiği tehditleri izliyor.

Suriyeli Kürt güçler yıllardır Washington'un desteğini alıyor. Ancak Kürt güçler aynı zamanda Amerika'nın düşmanı olarak gördüğü Suriye hükümeti ve Suriye'nin müttefiki Rusya'yla da eşgüdüm sağlıyor.

Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi, hem Washington hem de Moskova'dan, Türkiye'nin kara harekatına karşı olduklarına ilişkin "net" güvenceler aldığını ancak Ankara'yı dizginlemek için daha somut yanıt istediğini söyledi.

Abdi, "Hala endişeliyiz. Türkiye'yi durdurmak için daha güçlü, daha somut açıklamalara ihtiyacımız var. Türkiye niyetini açıkladı ve şimdi duruma bakıyor. İşgalin başlaması, Türkiye'nin diğer ülkelerin pozisyonunu nasıl değerlendireceğine bağlı" şeklinde konuştu.

Daha önce Reuters haber ajansına Suriye hava savunmasının Ankara'nın hava saldırılarını durdurmada Suriye Demokratik Güçleri'ne yardım etmesini umduğunu söyleyen Abdi, artik Suriye hava savunmasına güvenmeyeceğini kaydetti.

Abdi, Suriye hava savunması için "Türk ordusuna kıyasla pozisyonları zayıf" ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG