Erişilebilirlik

Türkiye Sandık Başındaydı


Türkiye genelinde seçmenler sabah saatleri itibariyle seçme haklarını kullanmak üzere sandık başına gitmişti. Oy verme işlemi önce saat 16'da doğu illerinde, bir saat sonra da batıda sona erdi ve tüm Türkiye'de sandıkları kapanmış oldu. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayım işlemleri başladı.

Seçmenler Sandık Başında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Türkiye’de 2014 yılındaki yerel seçimler ardından bugün ülke genelinde 30’u büyükşehir belediyesi olmak üzere 81 ilde, 922 ilçede ve 386 beldede mahalli yönetimler seçimi yapıldı.

Ankara
Ankara

Seçimde sonucu en fazla merak edilen kentlerin başında gelen İstanbul'da 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 39 ilçede kurulan 31 bin 124 sandıkta oylarını kullanmak üzere kayıtlıydı.

Başkent Ankara ise 3 milyon 407 bin 999 kayıtlı seçmen için 12 bin 335 sandık kuruldu. Bu sandıklarda oy kullanma işlemleri başlarken, sabah erken saatlerden itibaren sandıklara vatandaşlarca yoğun ilgi gösterildi. Çankaya bölgesinde yaşlı seçmenlerce de sandığa gidildiği gözlendi.

Ankara'da 100 yaşında bir seçmen oyunu kullanırken
Ankara'da 100 yaşında bir seçmen oyunu kullanırken

Oy kullanmaya gelen 100 yaşındaki Melek Öktem adlı bir seçmen, VOA Türkçe muhabirine yaptığı açıklamada, ''Hamdolsun kafam gyet iyi işliyor, vücudum artık tükendi ama. Belki de benim bu son oy vermem, vatandaşlık vazifem. Umarım ki memleket için hayırlı bir şey yaptım. Vicdanım rahat olarak hepinize bir veda ediyorum, inşallah hepiniz güzel bir ömür geçirirsiniz. Allah memleketimize de hayırlı günler getirir inşallah. Bütün temennim bu'' diye konuştu.

Güngör Başbuğ adlı bir başka seçmen de, ''Kullandım oyumu. Hangisi hayırlıysa o olsun. Türkiye için güzel ve ferah günler diliyoruz'' dedi. Genç nesile seslenen 80 yaşındaki Başbuğ, ''Vatanlarına sahip olsunlar. Muhakkak oylarını kullansınlar. Tek bir oy bir oydur. Bir oyun Bir oyun vatana çok büyük hayrı vardır'' dedi.

Çankaya İlköğretim Okulu’nda oyunu kullanan seçmenlerden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de basın mensuplarına yerel seçimler için “Hayırlı olsun” demekle yetindi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler

Sandıkların ilk açıldığı kentlerden olan Diyarbakır’da da 1 milyon 84 bin 250 seçmen için 3 bin 634 sandık kuruldu. Oy kullanma nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındığı görülürken; Diyarbakır Valiliği, 18 bin 700 güvenlik personeli görevlendirildiğini açıkladı. Bu ilde seçmenler, sabah erken saatlerden itibaren sandık başındaydı. ​

Diyarbakır
Diyarbakır

Diyarbakır'da 24 Haziran Genel Seçimleri’ne kıyasla sabah saatkerinde sandık başlarında çok fazla yoğunluk yaşanmadı. Sur gibi uzun süredir sokağa çıkma yasağı uygulamaları yapılan ilçelerde de ilk kez sandıklar kuruldu ve oralarda oy verme işlemleri yapıldı.

Sur
Sur

Genç seçmenler neler düşünüyor?

Ankara’da sandığa yerel yönetimler için oy atan genç seçmenler, 31 Mart seçimi sonrasında Türkiye’nin geleceği açısından endişeli olduklarını ifade ederken kimisi umutsuz kimisi ise umutlu olduğunu söyledi.

Başkentte VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı genç seçmenlerden 26 yaşındaki Ayça Sezer, umutlu olan isimlerden birisi. Sezer, “Ben umutluyum, en önemlisi umudumuzu yitirmemiz gerektiği. Bu ülkedeki gençlerin en önemli sorunu gelecek kaygısı. Bu gelecek kaygısını yaşayan gençlerden birisi olarak konuşuyorum ve en önemlisi sorumuzun bu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca işsizlik olduğunu düşünüyorum. Basın yönünden inanılmaz bir propaganda ve empoze edilen bazı şeyler olduğunu düşünüyorum. Sonuna kadar direneceğiz, umudumuzu koruyacağız. Atatürkçü bir gençlik olarak her zaman dimdik ayakta olacağız ve onun eserlerini her zaman koruyacağız” dedi.

Bir başka genç Zehra Gökmen ise, bugün için umutlu olmadığını belirtirken en azından seçim sonrası için umutlu olmak istediğini vurguladı. Gökmen, “Seçimde umarım insanlar partiye değil çalışabilecek olan belediye oy verir. Gelecek konusunda ise inşallah her şey iyi olur. Şu anda pek iyi gibi değil. Umarım iyi olur her şey. Ben eğitim fakültesinde okuyorum ama geleceğin öğretmeni olarak eğitim konusunda endişelerim var. Umarım eğitim konusunda, ekonomide iyi bir sonuç olur” ifadesini kullandı.

Hakan Akyürek de, umutlu olmadığını vurgulayarak, “İyiye gitmediğini düşünüyorum. Ekonomik olarak çok olumsuz etken var. Eğitim olarak istediğim eğimi burada alamadığımı düşünmüyorum. (Türkiye’nin) içişleri olsun dış ilişkileri olsun iyiye gittiğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Tuna Kaplan ise, umutlu bir genç seçmen. Türkiye’de sorunlar olduğunu düşünmekle birlikte bunun aşılabileceği düşüncesinde olan Kaplan, “Herkes için farklı farklı sorunlar vardır ama vatanımız, milletimiz için hayırlı olsun. Umutluyum. Güzel bir vatanımız ve milletimiz var. Umarım her şey güzel olur” görüşünü paylaştı.

CHP'den güvenlik görevlileri önlemi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek imzalı yazılı parti teşkilatına uyarı genelgesi gönderildi. Genelgede, elinde "142 Belge" ile sandığa gelecek kamu görevlileri özellikle polis ve jandarma gibi güvenlik görevlilerine ait bilgilerin mutlaka toplanması istendi. Böylece CHP, güvenlik güçlerince farklı sandıklarda mükerrer oy kullanılmasını engellemeyi amaçlıyor.​

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG