Erişilebilirlik

Senato Trump’ın Nükleer Yetkilerini Tartıştı


Senato Dış İlişkiler Komisyonu, Başkan’ın başka bir ülkeye yönelik nükleer güç kullanma emri verme yetkisini masaya yatıran bir oturum düzenledi.

Oturum, Başkan Trump’ın, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’la söz dalaşına girmesini izliyor. Kriz uzmanların beklentisinin ötesinde bir hızda büyümüş durumda.

Komisyon’un Demokrat Partili üyesi Ben Cardin, “Sistem bugünkü haliyle Başkan’ı nükleer silahların kullanımı konusunda tek ve son yetkili olarak gösteriyor” dedi.

Demokrat Senatör Chris Murphy de, “Amerika Başkanı çok tutarsız ve çabuk parlayan biri olduğu için Kuzey Kore’ye bir nükleer saldırı emri vermesinden kaygı duyuyoruz” diye konuştu.

Seçmen bu yetkinin farkında

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ise, seçmenin Başkan’a bu yetkiyi verdiğinin farkında olduğunu kaydetti. Rubio, seçmenlerin başkan olarak seçecekleri kişiye nükleer yetki verme konusunu daima dikkate aldığını hatırlattı.

Komisyon’da ifade verenler arasında üst düzey eski Pentagon yetkilileri de vardı. Bu kişiler Trump’ın kendinden önceki başkanlar gibi misilleme niteliğinde bir nükleer saldırı emri vermek için kesin ve tek taraflı yetkisi olduğunu; ancak bu yetkinin önleyici nükleer saldırıyı içermediğini belirttiler.

Hava Kuvvetleri’nden emekli orgeneral Robert Kehler, “Bu insanlar tarafından kontrol edilen bir sistem. Hiçbir şey otomatik olarak olmuyor” dedi. Kehler, Obama döneminde ülkenin nükleer cephaneliğini denetliyordu.

Kehler ve Komisyon karşısında ifade veren diğer yetkililer, nükleer protokollerin Başkan’ın Amerika’ya yönelik olası bir nükleer saldırı sırasında hızlı adım atabilmesini sağlamayı amaçladığını kaydediyor. Ancak bu yetki Kuzey Kore’ye veya başka bir ülkeye yönelik önleyici bir saldırıyı kapsamıyor.

Savunma Bakanlığı Müsteşarı Brian McKeon’a göre bu anayasal çerçevede bakıldığında savaş anlamına geliyor. Savaş kararı da Kongre’nin onayıyla alınabiliyor.

Demokratlar tasarı hazırladı

Tüm bu garantilere rağmen, Demokratlar, Başkan’ın nükleer saldırı düzenlemeden önce Kongre’den savaş ilanı deklarasyonu almasını içeren bir tasarı hazırladı. Cumhuriyetçiler ise Amerika’nın nükleer caydırıcılığına ve tehditlere yanıt verme yetisine dünya sahnesinde gölge düşürmekten endişe ediyor.

Oturumda konuşulan her şeyin Pyonyang tarafından inceleneceğini söyleyen Senatör James Risch, Kuzey Kore’nin Amerikan halkının da konuya bakışını değerlendireceğini söyledi.

Demokrat Senatör Ed Markey’e göre birçok Amerikalı, Başkan’ın sert sözlerinin nükleer gerçekliğe dönüşebileceği konusunda kaygı duyuyor.

Başkanın nükleer yetkilerinin Kongre’de en son incelendiği zaman 40 yıl önce Sovyetler Birliği ile yürütülen Soğuk Savaş dönemiydi.

XS
SM
MD
LG