Erişilebilirlik

Sessions Rusya Soruşturmasına Karışmayacak


Adalet bakanı Jeff Sessions The Washington Post gazetesi’nde yer alan ve Başkan Trump’ın seçim kampanyası sırasında kendisinin de Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile görüştüğü iddiaları üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Sessions toplantıda kendisini Rusya ile ilgili soruşturmalardan çektiğini açıkladı.

Öte yandan Rus Büyükelçi ile görüştüğünü kabul eden Adalet Bakanı, bu görüşmede seçim kampanyasına dair konuların konuşulmadığını söyledi. Sessions bu toplantılarda yanında kendi ekibinden toplam 3 kişinin daha bulunduğunu belirtti. Sessions görüşme esnasında Rus Büyükelçi ile Ukrayna, terör ve Kırım konusunu konuştuklarını zaten bu görüşmeden birgün önce de Ukrayna Büyükelçisi ile kendi ofisinde görüştüğünü söyledi. Kendisinin Amerikan Senatosu Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyesi olduğunu ve yıl boyunca Avustralya, Ukrayna, Macaristan, Litvanya ve birçok ülke büyükelçisi ile görüştüğünü, bunun bir rutin olduğunu söyledi.

Sessions kameraların karşısına kendisine yönelik istifa baskısının arttığı bir zamanda geçti.

Sessions’ın, Adalet bakanı olmadan önce Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Sessions, bakanlığının onay süreci kapsamında düzenlenen Senato oturumunda, “Ruslar’la hiçbir iletişimde” bulunmadığını belirtmişti.

Cumhuriyetçiler de gün içinde Sessions’a Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Rusya’nın seçimlere müdahil olmasıyla ilgili yaptığı soruşturmaya karışmamasını istemişlerdi.

Trump: “Sessions’a tamamen güveniyorum”

Başkan Donald Trump, Sessions’a güveninin ‘tam’ olduğunu söyledi.

Virginia’da demirli Gerald Ford uçak gemisini ziyareti sırasında konuşan Trump, Sessions’ın geçen yıl Rusya’nın Washington büyükelçisiyle iki kez görüştüğünden ‘haberinin olmadığını’ da söyledi.

Trump, Sessions’ın FBI soruşturmasından kendisini çekmesi gerektiğiyle ilgili soruya “sanmıyorum” şeklinde cevap vermişti.

Demokratlar: “Sessions istifa etmeli”

Demokratlar ise Sessions’ın Senato’daki oturumda yanlış bilgi verdiğini ve istifa etmesi gerektiğini belirtiyor.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nun Demokrat üyeleri FBI’yı Sessions’ın Kongre’ye yalan söyleyip söylemediğiyle ilgili soruşturma açmaya çağırmıştı.

Senato’daki Demokratların lideri Chuck Schumer Sessions’ın Kongre’yi Rus yetkiliyle teması konusunda yanlış bilgilendirdiğini ve ülkenin iyiliği için istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Demokratların başkanı Nancy Pelosi de Sessions’ın kendisinin de soruşturulması gerektiğini belirtti ve o da Adalet Bakanı’nı istifaya çağırdı.

Sessions’ın adalet bakanlığı atamasının Senato’da onaylanması süreci oturumunda kendisine, Trump’ın ekibinden birinin Rusya ile irtibat kurduğuna dair kanıt olması halinde ne yapacağı sorulmuştu. Sessions o soruya verdiği yanıtta, Ruslarla iletişimi olmadığını, bu konuda yorum yapamayacağını söylemişti.

Ancak Sessions’ın, Büyükelçi Sergei Kislyak ile biri Trump’ın başkan adaylığının resmen ilan edildiği Temmuz ayındaki Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi sırasında, diğeri de Eylül ayında Senato’daki ofisinde olmak üzere iki kez görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Adalet Bakanlığı’nın bünyesinde faaliyet gösteren Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahalesini ve Trump kampanyası ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki herhangi olası bağlantıları araştırıyor. Senato İstihbarat Komisyonu kendi incelemesini yaparken, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu da kendi ayrı soruşturmasının parametrelerini açıkladı.

Trump’ın ekibinden daha önce de ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn, Rusya ile bağlantıları nedeniyle istifa etmişti. Flynn’in, Rusya büyükelçisiyle yaptığı görüşmelerle ilgili üst düzey yetkililere yanlış bilgi verdiği ortaya çıkmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG