Erişilebilirlik

Sessions Seçim Kampanyasıyla İlgili Rusya Büyükelçisi ile Görüştü mü?


Washington Post gazetesi Rusya’nın Amerika Büyükelçisi Sergey Kislyak’ın Moskova’daki üstlerine Adalet Bakanı Jeff Sessions’la geçen yıl seçim kampanyası ile ilgili konuları görüştüğünü belirttiğini yazdı. Bu Sessions’ın açıklamalarıyla çelişiyor.

Gazete, şimdiki ve eski Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Amerikalı istihbarat ajanlarının Büyükelçi Kislyak’ın görüşmelerle ilgili üstleriyle olan iletişimini yakaladığını belirtiyor.

Sessions, Şubat ayındaki Senato onay oturumunda Trump’ın geçen yıl dış politika danışmanı olarak görev yaptığı sırada Rus yetkililerle bağlantı kurduğunu hatırlamadığını belirtmişti.

Mart ayında Sessions’ın en az iki defa Kislyak’la görüştüğü gazete haberlerine yansımıştı. Haberlere göre görüşmelerden birincisi Nisan 2016’da, diğeri de Temmuz ayında Cumhuriyetçilerin Ulusal Kongresi’nde gerçekleşmişti.

O dönem Sessions, daha önceki ifadesini düzeltti ve buluştuklarını söyledi. Bununla birlikte Sessions görüşmelerde Trump kampanyasının gündeme gelmediğini kaydetti ve kendisini Rusya’nın seçime müdahalesiyle ilgili soruşturmadan çekti.

Washington Post’ın haberinde yer verdiği bir Amerikalı yetkili, Sessions’ın diğer kanıtlarla çelişen yanıltıcı bilgi verdiğini kaydetti. Eski bir yetkili de gazeteye Sessions ve Kislyak’ın Trump’ın Rusya’yı da ilgilendiren konular dahil olmak üzere görüşünün tartışıldığı önemli görüşmeler yaptığını kaydetti. Söz konusu eski yetkili, görüşmelerde

Amerika-Rusya ilişkilerininTrump döneminde nasıl şekillenceğinin de gündeme geldiğini kaydetti.

Adalet Bakanlığı sözcüsü Sarah Isgur Flores ise ispatlanmamış isimsiz kaynakların güvenilirliğiyle ilgili yorum yapamayacağını kaydetti.

Büyükelçi Kislyak eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in Şubat ayında görevi bırakmasında kilit bir isim. Flynn, Kislyak’la Rusya’ya karşı Amerikan politikasıyla ilgili olarak görüşmeler yaptığıyla ilgili haberlerin ortaya çıkmasının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı. Flynn, bu tür görüşmelerin olmadığını belirtiyordu.

Haftanın ilk günlerinde Başkan Donald Trump, Sessions’ın kendisini Rusya soruşturmasından çekmesinden hayalkırıklığı yaşadığını belirtmiş ve Adalet Bakanı’nın Senato’daki oturumda Rus yetkililerle ilgili bağlantılar hakkında kötü cevaplar verdiğini kaydetmişti.

Trump’ın açıklamalarına rağmen Sessions istifa etmemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG