Erişilebilirlik

'Seyahat Yasağı’nın Akıbeti Bu Hafta Belli Olacak


The James R. Browning U.S. Court of Appeals Building, home of the 9th U.S. Circuit Court of Appeals, is pictured in San Francisco, California, Feb. 7, 2017.
The James R. Browning U.S. Court of Appeals Building, home of the 9th U.S. Circuit Court of Appeals, is pictured in San Francisco, California, Feb. 7, 2017.

Donald Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülke vatandaşlarına seyahat yasağı getirdiği başkanlık kararnamesinin eyalet federal yargıçları tarafından iptal edilip edilmeyeceği, temyiz mahkemesinde tartışıldı.

Amerika Adalet Bakanlığı, Washington ve Minnesota eyaletlerini temsil eden savcılar, Salı günü, davayı yürüten üç yargıca ön savunmalarını telefon üzerinden yapmıştı.

Adalet Bakanlığı’nı temsil eden savcı August Flentje, Başkan Trump’ın imzaladığı başkanlık kararnamesinin, başkana verilen yetki dahilinde olduğunu ve kararnamede adı geçen yedi ülkenin, eski başkan Barack Obama yönetimi döneminde kararlaştırıldığını belirtti.

Flentje, El Şebab terör örgütü ile ilişkisi bulunan bir kaç Somalili’nin Amerika’da tutuklanmış olduğunu da ekledi.

Savcı, davanın hızlı bir şekilde ilerlediğini, Trump yönetimine yeterli delil hazırlama süresi vermediğini söyledi. Flentje, ayrıca, Washington eyaleti yargıcının, seyahat yasağını durdurma kararının, yetkisi dışında olduğunu ve başkanın otoritesini görmezden geldiğini de vurguladı.

Washington eyaleti başsavcısı Noah Purcell ise, yargıçlara, Trump yönetiminin seyahat yasağını, yeterli adli incelemeler yapılmadan tekrar yürürlüğe sokmak istediğini, bunun da ülkeyi tekrardan kaosa sürükleyeceğini söyledi.

Trump’ın kararının, Washington eyaleti sakinlerine ne gibi bir zarar verdiği sorulduğunda, savcı Purcell, aile fertlerinin ayrıldığını, öğrencilerin Amerika’ya giriş yapamadığını belirtti.

Tüm Müslümanların etkilenmemesinin, kararın anayasaya aykırı olmadığı anlamına gelmediğini belirten Purcell, Başkan Trump’ın, seçim kampanyası sırasında Müslümanların göçmenlik sürecini durduracağını söylediğini de hatırlattı.

15 eyalet daha, Washington ve Minnesota eyaletlerinin savunmalarını desteklemek için belge gönderdi. 100’e yakın şirketin temsilcileri, Amerikan Medeni Haklar Birliği ve eski Dışişleri Bakanları John Kerry ve Madeleine Albright da savunma dosyaları göndererek, eyaletlere destek verdi.

Tüm taraflar, davanın Yüksek Mahkeme’ye gönderilme olasılığı üzerinde duruyor.









STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG