Erişilebilirlik

Siyasi Geçiş İçin Liderler New York'ta


Siyasi Geçiş İçin Liderler New York'ta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Dünya güçleri, BM himayesinde Suriye Hükümeti ve ılımlı muhalif gruplar arasında yapılacak müzakerelerden birkaç hafta öncesinde Suriye’de siyasi geçişi sağlama görüşmelerinin üçüncü ayağı için New York’ta biraraya geldi. Müzakereciler, siyasi süreci başlatma çabaları çerçevesinde BM Güvenlik Konseyi’nin onayını almak istiyor.

Amerika liderliğindeki koalisyonda yer alan Fransa ve İngiltere IŞİD mevzilerini bombalarken Rusya, kendi operasyonlarını düzenlemeye devam ediyor. Eylül ayında hava saldırılarına başlayan Rusya, IŞİD’i hedef aldığını iddia etse de uzmanlara göre Rusya’nın asıl amacı Esat rejimini korumak. Amerika ise, Esat’ın iktidarı bırakmasını istiyor.

Son aylarda Viyana’da iki kez görüşen Amerika, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri, bu hafta BM’de yapılacak toplantılara hazırlık yaptı.

Suriye konulu oturumu yönetecek olan Dışişleri Bakanı John Kerry hafta başında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüştü ve somut ilerleme kaydettiklerini açıkladı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu ise, ateşkes kapsamı dışında tutulabilecek terör örgütlerini ve Suriye rejimiyle siyasi diyalog kurmaya istekli olacak ılımlı muhalifleri belirlemeye çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ”Viyana’da yaptığımız iki toplantıda karara bağladığımız gibi önemli olan, Suriye’de en kısa zamanda ulusal çapta ateşkesi sağlamak.” diye konuştu.

New York’taki toplantıya, Viyana’daki toplantılara da katılan Rusya ve İran da davetli. Müzakereciler, siyasi geçişi ve ateşkesi destekleyen bir BM Güvenlik Konseyi taslağı sunmayı umuyor.

Atlantik Konseyi Ortadoğu Uzmanı Jessica Ashooh, ”Görüşmeler ve sonrasında hazırlanacak karar taslağı, Suriye krizinin bir an önce çözüme ulaşıp ulaşmayacağının belirleyicisi olacak” diye yorum yapıyor. Ashooh, kabul edildiği takdirde, BM Güvenlik Konseyi taslağının 2011‘den beri Suriye krizine siyasi çözüm getirmek amacıyla hazırlanan ilk metin olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG