Erişilebilirlik

Soçi’deki Suriye Görüşmeleri Ocak Ayı Sonunda


Rusya, Türkiye ve İran, gelecek ay Soçi’de Suriye barış görüşmelerini düzenleme konusunda anlaşmaya vardı.

Rus medyasında Kazak diplomat Aidarbek Tumanov’da dayandırılan haberlere göre, Kazakistan’ın başkenti Astana’da bugün yapılan görüşmeler sırasında taraflar, Ulusal Diyalog Kongresi’ni 29-30 Ocak’ta Soçi’de düzenlemeyi kararlaştırdı.

Kongre’yi daha önce toplama girişimleri, özellikle Türkiye’nin PYD’ye itirazı başta olmak üzere olası katılımcılar üzerindeki anlaşmazlıklar yüzünden yarıda kalmıştı. Rus temsilci Alexander Lavrentyev Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada, tarafların katılımcıların listesi üzerinde henüz anlaşmaya varmadığını söyledi.

Kazak diplomat Tumanov da, üç ülkenin ayrıca, esir değişimleri konusunda çalışmak üzere bir çalışma grubu oluşturmayı kararlaştırdığını ve Suriye topraklarını mayınlardan temizlemek gerektiği hususunda mutabakata vardığını belirtti.

Soçi görüşmeleri, Suriye’deki karmaşık savaşta taraflar arasındaki görüşmelerin dördüncü kulvarını oluşturacak. BM öncülüğündeki Cenevre görüşmelerine ilaveten, Rusya, İran ve Türkiye arasında Astana’da “teknik” görüşmeler yürütülüyor.

Rusya ayrıca belirli aralıklarla Kahire’de de üçüncü bir kulvar açıyor. Mısır, Şam hükümetince kabul edilebilir görünen Suriyeli reformculara üs sağlamakta.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yaptığı açıklamada, “BM, uluslararası aktörlerce herhangi bir siyasi girişimin, Cenevre’de BM altında yetkilendirilmiş siyasi sürece sunduğu katkı ve desteğe göre değerlendirilmesi gerektiği şeklindeki pozisyonunu muhafaza ediyor” dedi.

De Mistura açıklamasında, BM himayesindeki Cenevre görüşmelerinin 9’uncu turunun Ocak ayında yapılması arzusunda olduğunu da belirtti.

Suriyeli üst düzey muhalefet yetkilisi Ahmed Toma, Astana’da yaptığı açıklamada, muhalefetin gelecek ay Soçi’deki konferansa katılıp-katılmayacağı konusunda tek taraflı bir karar almayacağını söyledi. Toma, konuyu Suriye’deki muhalefet ve isyancı liderlerle görüşmesi gerektiğini kaydederek, “Hızlı bir karar almak istemiyoruz” dedi.

Astana’daki görüşmelerde Suriye hükümeti heyetinin başkanı Beşar Caferi de, ABD ve Türkiye’ye yüklenerek, iki ülkenin de Suriye’deki güçlerini ön koşulsuz olarak geri çekmesi gerektiğini belirtti.

Caferi, Washington’un Suriye’de güç bulundurmaya devam etme ısrarının “alenen bir ihlal” oluşturduğunu söyledi.

ABD, IŞİD’le savaşmak ve “özgürleştirilmiş bölgelerde istikrarı pekiştirmek” için Suriye’deki varlığını sürdüreceğini belirtiyor. Şu anda Suriye’de 1500 civarında ABD askeri bulunuyor.

XS
SM
MD
LG