Erişilebilirlik

Somali'de İleri Adım


Watoto wa shule ya msingi wakisoma magazeti kwenye kibanda cha kuuza Magazeti Kivukoni Front , Dar es Sa;aam
Watoto wa shule ya msingi wakisoma magazeti kwenye kibanda cha kuuza Magazeti Kivukoni Front , Dar es Sa;aam

Somali’nin başkenti Mogadişu sokaklarında el-Şebap militanlarının çekilmesinden sonra hükümet birlikleri ve Afrika birliği banışgücü askerleri devriye gezmeye başladı.

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, çekilmeyi ülkenin istikrara kavuşması yolunda atılmış çok büyük bir adım olarak niteledi. Muhammed Ali, İslamcı militanların, Somali ordusu ve Afrika Birliği’nin kararlı ve ısrarlı operasyonları sonucu Mogadişu’dan ayrılmak zorunda kaldıklarını söyledi. Somali Başbakanı, yardım örgütlerinin artık yiyecek sıkıntısı çeken milyonlarca kişiye yardım ulaştırabileceklerini de belirtti.

Ancak şeriat devleti kurmaya çalışan el Kaide bağlantılı örgütden küçük bir silahlı grubun başkentde kaldığı, yer yer çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.

El -Şabab sözcüsü, çekilmeyi stratejik bir karar olarak niteledi ve örgütün savaşmayı sürdürme planları yaptığını açıkladı.

Somali’nin güneyini kontrol eden el-Şabab, kıtlığa rağmen uluslararası yardım örgütlerinin bölgeye girmelerine izin vermiyor.

Yaklaşık dokuz milyon nüfuslu Somali'de en az üç milyon kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

BM Dünya Gıda Programı, geçen hafta Afrika’nın doğusunda yiyecek sıkıntısı çeken milyonlarca kişiye yardım için hava köprüsü kurdu.

Afrika'nın doğusunda yaşanan son 60 yılın en kötü kuraklığı Somali'nin de dahil olduğu bölgede 11 milyonu aşkın kişiyi etkiliyor.

XS
SM
MD
LG