Erişilebilirlik

Somali Saldırısının Ayrıntıları Ortaya Çıktı


Somali'de Gösteriler
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Cumartesi günü düzenlenen ülkenin en kanlı saldırısının ardından, her gün yeni bir ayrıntı ortaya çıkıyor.

Somalili yetkililer, en az 300 kişinin öldüğü bombalı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yüzlerce Somalili de saldırıyı protesto etmek için sokaklarda.

Somalili bir istihbarat yetkilisinin haber ajansı Associated Press’e aktardığına göre, üzeri muşambayla örtülü bir kamyon, Cumartesi erken saatlerde Mogadişu’nun dışındaki güvenlik noktasına yaklaştı. Tozla kaplı kamyon askerlerin şüphesini çekti.

Askerler şoförden kamyonu park ederek aşağı inmesini istedi. Askerlerin anlattığına göre arkadaşça bir tavırla davranan şoför, başkentten birine telefon etti.

Şoför telefonu askerlere verdi ve başkentte çok tanınan bir kişi kamyonun sorunsuz şekilde güvenlik noktasından geçmesi için askerleri ikna etti.

Güvenlik noktasından geçen kamyon kumlu, engebeli yolda aşırı hızla ilerlemeye başladı ve başka bir güvenlik noktasından hız kesmeden geçti. Bu sırada askerler kamyona ateş açtı ve kamyonun lastiklerinden birini patlattı.

Yoluna hızla devam eden şoför, kalabalık bir caddede durmak ve bomba yüklü aracı burada patlatmak zorunda kaldı.

Somalili istihbarat yetkililerine göre kamyona kefil olan ve güvenlik noktasından geçmesini sağlayan kişi gözaltına alındı.

Amerika’nın Sesi Somali Yayın Bölümü’ne bilgi veren bir istihbarat yetkilisine göre hedef yeni kurulan Türk askeri üssüydü.

Associated Press’e konuşan güvenlik yetkililerine göre ise 600 ila 800 kilogram arasındaki dev bombanın esas hedefi Mogadişu Uluslararası Havaalanı olacaktı.

Yetkililere göre şoförün bombayı erken patlatmasının nedeni, havaalanına ulaşıncaya kadar önünde geçmesi gereken daha birçok güvenlik kontrol noktası olması ve güvenlik güçlerinin de kamyonun peşine düşmesi.

Bir de suç ortağı vardı

Kamyon şoförünün bir de suç ortağı olduğu ortaya çıktı. Bu kişi yine bomba yüklü ancak bu kez minibüs tipi daha küçük bir araç kullanıyordu. Bu araç da havaalanı yakınında bir güvenlik noktasında durduruldu. Askerler şoförü sorguya çektikleri sırada araç havaya uçtu. Somalili yetkililer minibüsün şoförünün de hapiste olduğunu açıkladı.

Merkezi Nairobi'deki Sahan araştırma grubuna göre, Somali bombalı saldırılar nedeniyle en fazla can kaybını geçen yıl verdi. Ülkede meydana gelen bombalı saldırılarda en az 395 kişi hayatını kaybetti. Önceki yıl, bu rakam 265’ti. 2013’ten bu yana ülkede bombalı saldırıların sayısı hızla arttı.

Zaman içinde El Şebab’ın patlayıcı yapma kapasitesi de arttı. Araçlara yüklenen patlayıcıların ağırlığı sadece bir yılda 100-200 kilogramdan 800-1000 kilograma kadar çıktı.

Mogadişu’da protesto gösterileri

Saldırının ardından başkent Mogadişu’da halk dayanışma için sokağa çıktı.

Başlarında kırmızı bantlarla bir araya gelen çok sayıda kişi yoğun güvenlik önlemleri altında yürüdü. Saldırı bazı çevreler tarafından Somali’nin 11 Eylül’ü olarak değerlendirildi. Ancak yetkililer son yılların en kanlı saldırısının başka bölgelerdeki aşırıcı terörist saldırılar kadar tepki görmemiş olmasından şikayetçi.

Gösteriler sırasında bir grubun olay yerine yürümek istemesi, polisi harekete geçirdi. Polis ile göstericiler arasındaki arbedede hamile bir kadınla birlikte en az iki kişi yaralandı.

Saldırıyı henüz resmen üstlenen olmasa da Somali hükümeti son yıllarda ülkede çok sayıda bombalama eylemi düzenleyen El Şebab örgütünü sorumlu tutuyor. Uzmanlarsa El Şebab’ın bu kadar fazla sivil ölüme neden olmakla suçlanmamak için sessiz kaldığını söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG