Erişilebilirlik

STK’lar ‘Barış’ İçin Harekete Geçti


STK’lar ‘Barış’ İçin Harekete Geçti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Diyarbakır’da bulunan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), Kürt sorununa çözüm çabalarına katkı sağlamak için bir proje hayata geçirdi. AB’nin de desteklediği ‘Toplumsal Barış Ağı’ Projesinde bölgeden 52 STK da rol alıyor.

Hedefi “Türkiye’de eşitlikçi ve çoğulcu demokrasi kültürünün geliştirilmesi suretiyle, Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak” olarak açıklanan ‘Toplumsal Barış Ağı’ projesi, DİTAM’ın öncülüğünde hayata geçirildi. Şimdiye kadar 52 STK’nın destek verdiğini açıkladığı projenin hedefi 200 STK’nın desteğini almak.

Diyarbakır’da düzenlenen toplantıda, projenin deklarasyonu kamuoyuyla paylaşıldı. Mehmet Vural’ın okuduğu deklarasyonda, projenin neden hazırlandığı şöyle açıklandı; ”Türkiye'nin çoklu etnik yapısını dikkate alarak; Farklılıkların zenginlik olarak algılandığı, Temel hak ve özgürlüklerin yasal güvence altına alındığı, Şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışının benimsendiği, Eşitlikçi ve çoğulcu demokrasi kültürünün egemen olduğu, Din, dil, ırk, etnik köken ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıkların sona erdirildiği, Sorumlusu kim olursa olsun, tahrip edilen barışın yeniden tesis edildiği bir Türkiye”

Projenin ile dile getirilen talepler ise şöyle:

1- “Yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığı ile birlikte, erkler arası Denge ve Denetleme mekanizmasının sağlandığı, Eşitlikçi ve Çoğulcu bir Anayasa hazırlanmalı,

2- Kürt halkıyla birlikte hak talep kârlığında bulunan diğer etnik kimliklerin kolektif hakları Anayasal güvence altına alınmalı,

3- Katılımcı ve şeffaf bir ademi merkeziyetçi yönetim modeli geliştirilmeli,

4- Din, dil, ırk ve etnik köken ayrımcılığı bir daha eski tekçi kimliklere dönülmemek üzere sona erdirilmeli,

5- Kutuplaşma ve ayrımcılıkla mücadelede için yasal düzenlemeler yapılmalı,

6- Halklara, mağdur ve mazlum kimliklere yönelik nefret suçunun insanlığa karşı işlenmiş suçlar nev’inden olduğu gerçekliğinden hareketle reddedilmeli,

7- İşkence başta olmak üzere; cezasızlık ve kötü muamele ile etkin mücadele edilmeli,

8- Karar verme süreçlerine halk ve sivil toplum örgütlerinin etkin katılımı sağlanmalı,

9- Yönetim şeffaf olmalı ve halka hesap verebilir olmalıdır.

10-Bu ilkeler çerçevesinde bir araya gelen biz "Toplumsal Barış Ağı" üyeleri; İnsan hak ve özgürlüklerin garanti altına alınarak, barışın yeniden tesisini, azınlık ve kültürel hakların yasal güvence altına alınmasını talep ediyoruz.

11-Eşitlikçi ve Çoğulcu Demokrasi kültürünün hâkim olması ile birlikte; temel hak ve özgürlüklerin garanti altına alındığı, Kürt halkıyla birlikte diğer tüm halkların kolektif haklarının güvenceye kavuşturulduğu, barışın yeniden tesis edildiği bir Türkiye’de yaşıyor olacağız.”

Deklarasyonun açıklanmasını ardından, ağ bünyesinde kurulan ‘Barış Sürecini Yeniden Başlatma ve Geliştirme’ ile ‘Azınlık ve Kültürel Hakları Geliştirme’ Komisyonları çalışmalarına başladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG