Erişilebilirlik

21 Şubat Amerikan Basınından Özetler


21 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Washington Post, Suriye hükümetine bağlı güçlerin Şam yakınlarına son iki gündür düzenlediği hava saldırılarında en az 200 kişinin öldüğünü bildiriyor. Gazete, Suriye’de şiddetin yeniden tırmanışa geçtiğini ve uluslararası çabaların Suriye’deki sorunları diplomasi yoluyla çözmeyi başaramamasının bedelini bir kez daha sivillerin ödediğini yazıyor. Yardım kuruluşları ve insan hakları örgütlerine göre bu son şiddet dalgası, yedi yıldır süren savaşın en kanlı dönemeçlerinden birini oluşturdu. Hala isyancıların kontrolünde olan Doğu Guta, en yoğun bombardımana maruz kalan bölge. Dışişleri Bakanı Sözcüsü Heather Nauert, Amerika’nın Doğu Guta’nın kan gölüne dönmesinden ötürü büyük kaygı içinde olduğunu, 400 bin kişinin çok zor şartlar altında yaşadığı bölgede durumun daha da kötüleştiğini söyledi. Birleşmiş Milletler, tüm tarafların acilen ateşkes ilan etmesi çağrısında bulundu. Habere göre 2012’den geri isyancıların kontrolünde bulunan, 2013’ten beri de hükümet güçlerinin kuşatması altında olan Doğu Guta’daki saldırılarda ölenler arasında çok sayıda çocuk bulunması, uluslararası kamuoyunda büyük tepki çekti.

New York Times da Doğu Guta’daki şiddetin ve can kaybının yanı sıra Florida’daki saldırının ardından siyasetçileri silah kontrolu yasasını çıkarmaları için harekete geçirmek amacıyla yola düşen lise öğrencileriyle ilgili habere yer veriyor. Gazete, California’dan New Jersey’ye, Iowa’dan Florida’ya Amerika’nın dört bir yanında bireysel silahlanma yasalarının değişmesi çağrısında bulunmak için hafta sonunda protestolar düzenleyen liselilerin, Snapchat neslinin siyaset için fazla genç ve yüzeysel olduğu şeklindeki algıyı değiştirdiklerini yazıyor. Öte yandan gazeteye göre Amerikan siyasetinin sol kanadı, gençlerin sesini yükseltmesinin, silah kontrolü yanlılarının bir trajediyi daha siyasileştirdiği yönündeki suçlamaları bertaraf edeceğini düşünüyor. Ancak bireysel silahlanma yanlısı Cumhuriyetçi sağ kanat, Florida’daki saldırının hala taze olan acısını taşıyan gençlerin protestolara katılmak için akran baskısına maruz kaldıklarını ve sol kanat tarafından suiistimal edildiklerini iddia ediyor. Gazete ayrıca Florida’daki saldırının birinci ayını dolduracağı 14 Mart günü ulusal çapta düzenlenecek olan protesto gösterisindeyse öğrenci ve öğretmenlerin 17 dakikalığına dersliklerden çıkıp yetkilileri harekete geçme çağrısında bulunacağını hatırlatıyor.

New York Times bugün ayrıca 17 kişinin ölümüne neden olan lise saldırısından sonra öfkeli öğrencilerin yoğun baskısı altında kalan Başkan Trump’ın, yarı otomatik silahların daha hızlı ateş etmesini sağlayan düzeneğin yasaklanmasıyla ilgili gereken düzenlemeyi yapması için Adalet Bakanlığı’na talimat verdiğini bildiriyor. Gazete, Trump’ın bundan bir gün önce de silah sahibi olmak isteyenlerin geçirildiği güvenlik taramasını sıkılaştırmak yönünde adım atılmasına sıcak baktığının sinyallerini vermişti. Ancak silah kontrolu destekçileri, Trump’ın bu ilk adımını yetersiz buluyor. Güvenlik taramalarını destekleyen Ulusal Silah Birliği NRA ise yarı otomatik silahlara takılan düzeneğin tamamen yasaklanmasına karşı çıksa da bu mekanizmaların satışına bir düzenleme getirilmesini konusunda şimdilik ses çıkarmıyor. Öte yandan gazete, Trump’ın yarı otomatik silahlara takılan düzeneğin kısıtlanmasıyla ilgili açıklamalarının ateşli silah satışlarını denetleyen Alkol, Tütün, Silah ve Patlayıcı Madde Dairesi tarafından şaşkınlıkla karşılandığını yazıyor. Bunun nedeni, dairenin Trump’ın böyle bir açıklama yapacağı konusunda haberdar edilmemesi. Gazete, Florida’daki son saldırıda saldırganın silahında bu düzeneğin takılı olmadığının da altını çiziyor ve yeni bir düzenlemenin, olası saldırıları nasıl engelleyeceğinin tartışma konusu olduğunu kaydediyor.

XS
SM
MD
LG