Erişilebilirlik

Sudan'ın Abyei Bölgesindeki Çatışmalarda 36 Ölü


Abyei aşiret bölgesi ve çatışmaların yoğun olduğu bir yer
Abyei aşiret bölgesi ve çatışmaların yoğun olduğu bir yer

Sudan’da tarihi referandum devam ederken, zengin petrol yataklarının bulunduğu Abyei bölgesinde aşiretler arasında çıkan çatışmalarda en az 36 kişinin öldüğü açıklandı.

Kuzey ve güney Sudan sınırında bulunan tartışmalı bölgede, Müslüman kuzeye bağlı Misseriya aşiretiyle, güneydeki Hıristiyanların Ngok Dinka aşiretleri arasındaki çatışmalar üç gündür devam ediyor.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Martin Nesirky, Abyei’de askerlerin devriye görevini arttırdığını açıkladı. Nesirky, örgütün çıkan çatışmalardan son derece kaygılı olduğunu söyledi ve halen kesin ölü sayısını belirleme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Uzmanlar, kuzey ile güney arasında 21 yıl süren çatışmaları sona erdiren 2005 yılındaki anlaşmaya rağmen, Abyei bölgesinde gerilimin azalmadığına dikkati çekiyor. Bölgenin kendi özerk statüsünü belirlemek üzere eş zamanlı bir referandum yapılması öngörülüyordu. Ancak çatışmalar, referandumun süresiz olarak ertelenmesine neden oldu.

Bu arada, güney ile kuzeyi birbirinden ayırması beklenen ve bir hafta sürecek olan referandumun, Abyei dışında sakin geçtiği belirtiliyor. Seçmenlerin yüzde 20’sinin oy kullandığı ilk günde, birçok kişi sevinç gösterilerinde bulundu.

Referandumdan evet oyunun çıkması durumunda, güneyde yeni bir devlet kurulacak. Ancak oylamanın geçerli olması için seçmenlerin en az yüzde 60’ının sandık başına gitmesi gerekiyor.

Referandumu izlemek için bölgeye giden gözlemciler arasında Birleşmiş Milletler’in eski Genel Sekreteri Kofi Annan ve Amerika’nın eski başkanı Jimmy Carter da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG