Erişilebilirlik

Suriye, ABD'nin Kendisine Karşı Karalama Kampanyası Yürüttüğünü Savunuyor


Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, Lübnan'daki Hizbullah grubuna silah verdikleri yolundaki suçlamaları "karalama kampanyası" olarak niteledi

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, Amerika'yı, Suriye'nin, silah transferleriyle Orta Doğu'da istikrarı tehlikeye soktuğu şeklinde suçlamalar yaparak "karalama kampanyası" yürütmekle suçladı.

Suriyeli bakan, bölge için en büyük tehdidin, Amerikan yapımı silahların İsrail'e transferi olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçtiğimiz günlerde Suriye'nin Lübnan'daki Hizbullah milislerine silah verdiğini ve bunu yapmakla İsrail'in güvenliğini ve bölgede istikrarı tehlikeye soktuğunu söylemişti.

Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim, bu suçlamanın, "Amerika'nın Irak savaşından önceki günlerde açtığı karalama kampanyasına benzediğini" söyledi. Amerikalı yetkililer savaştan önce Irak diktatörü Saddam Hüseyin'i kitle imha silahları geliştirmekle suçlamış ancak bu iddiayı kanıtlamak mümkün olmamıştı.

İran hükümeti de ABD'nin Suriye'yle ilgili iddiasına cevap verdi ve Suriye'yi bu tür iddialar karşısında destekleyeceğini açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak son günlerde Hizbullah grubunun elinde 45,000 kadar roket bulunduğunu ve bunların bir kısmının, İsrail içlerindeki hedeflere ulaşabilecek menzile sahip olduğunu söylemişti.

Başkan Obama yönetimi Suriye'yle ilgili kaygılarına rağmen bu ülkeyle ilişkileri geliştirmekten yana olduğunu belirtiyor.

Amerika, beş yıl süren bir aradan sonra Şam'a yeniden büyükelçi göndermeye hazırlanıyor. 

XS
SM
MD
LG