Erişilebilirlik

‘Suriye Anlaşması Olmadan IŞİD’i Yenemeyiz’


ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’i alt etme çabalarının, Suriye’de siyasi bir anlaşma olmadığı sürece başarıya ulaşamayacağını söyledi. Ancak Obama, bu anlaşmanın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı hükümette bırakacak şekilde olmasını istemiyor.

Başkan Obama, Asya Pasifik ülkeleri konferansına katılmak üzere gittiği Filipinler’de konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat aynı sıralarda İtalyan televizyonuna verdiği demeçte, teröristler hala Suriye’yi işgal ederken hiçbir siyasi sürecin iç savaşı bitiremeyeceğini söyledi. Esat, terörist kelimesini, hem kendi rejimine muhalif gruplar hem de IŞİD için kullanıyor.

Üç seneden uzun bir zamandır devam eden ve en az 250 bin kişinin öldüğü iç savaşı sona erdirmek için uluslararası toplantılar uzun süredir yapılıyor. Bu toplantıların ana konusu siyasi bir geçiş olması, ama bu aşamada Esat’ın nasıl bir rol oynayacağı, Esat’a ne olacağı konuları, toplantılara katılanları ortak bir noktada buluşturamıyor.

Muhalif güçleri destekleyen Amerika ve diğer Batı ülkeleri, çatışmaların başından beri Esat’ın gitmesi konusunda hemfikir. Ancak Suriye rejimini destekleyen İran ve Rusya buna karşı çıkıyor.

Obama Filipinler’de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gerçekten Esat’ı destekleyip bütün muhaliflere karşı karada askeri zafer elde edebileceklerini mi düşünüyorlar? Ya da gerçekten Suriye rejimini kurtarmanın daha iyi bir fikir olduğunu ve uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler ile çalışıp gerçekten meşru görülebilecek bir hükümet kurmayı mı düşünüyorlar?”

Obama’nın ulusal güvenlik danışmanlarından Ben Rhodes, Başkan’ın yurtdışı ziyaretlerini, IŞİD’in pek çok ülkede yaptığı saldırıları arttırdığı bu günlerde örgüt ile savaş için daha geniş destek bulma amacıyla kullandığını söyledi.

ABD bir yıldan uzun bir süredir IŞİD ile mücadele için oluşturulan ve örgüte karşı hava saldırıları yapan koalisyonun liderliğini yapıyor. Irak ve Suriye’deki hava saldırılarına da katılan Kanada, bu görevden çekileceğini açıkladı.

Yeni seçilen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, seçim kampanyası sırasında eğer başa gelirse hava saldırılarına katılan altı Kanada savaş uçağının geri çağıracağını söylemişti. Trudeau, geçtiğimiz günlerde bu vaadini yerine getireceğinin sinyallerini verdi.

Trudeau şunları söyledi: “Müttefiklerimiz ile IŞİD karşısında etkili olabilmeyi garanti altına almak için işbirliği ve koordinasyon içinde olacağız.”

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, G-20 zirvesi öncesi Viyana’da dünya liderleriyle görüşmüştü. Görüşmede Suriye’deki muhalif liderlerle konuşmak amacıyla takvim oluşturulmasını ve Birleşmiş Milletler gözetiminde hazırlanacak bir anayasal reformun yapılmasını onaylamışlardı. Kerry, geniş tabanlı Suriye hükümeti kurulmasının IŞİD’i alt etmede kilit rol oynayacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG