Erişilebilirlik

Suriye Birlikleri Baskıya Devam Ediyor


Suriye Birlikleri Baskıya Devam Ediyor
Suriye Birlikleri Baskıya Devam Ediyor

Çatışmalardan kaçan mülteciler Türkiye ve Lübnan’a sığınıyor

Görgü tanıkları Suriye güvenlik güçlerinin Şam’ın Kasvah mahallesine girdiğini bildiriyor. Polis, mahalleyi dün kuşatmış, göstericiler üzerinde baskı yapıyordu. İnsan hakları örgütleri Cuma günkü gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çatışmalardan kaçan mülteciler Türkiye ve Lübnan’a sığınıyor. Son iki gün içinde Lübnan’a bin kadar Suriyeli mültecinin giriş yaptığı belirtiliyor.

Facebook üzerinden yayınlanan bir videoda Şam’ın Kasvah mahallesinde operasyon düzenleyen polisten kaçan protestocular görülüyor. Polis mahalleyi dün tanklarla kuşatmıştı. Kasvah ve Barzeh mahallelerinde çok sayıda kişi tutuklandı.

Arap uydu kanalları cenaze törenlerinden görüntüler yayınlıyor. Videoda oğlunun cenazesi başında duran bir kadının çığlık attığı görülüyor. Kayıtta 13 yaşındaki çocuğun dün Kasvah’da vurulduğu belirtiliyor.

Suriye devlet televizyonu “silahlı çetelerin Ksavah’ta askerlerin üzerine ateş açtığını” ileri sürüyor. Resmi haber kaynakları protestolar sırasında güvenlik güçleri, siviller dahil toplam yedi kişinin öldüğünü bildiriyor.

Suriye televizyonu protestocular hakkındaki suçlamaları sıralıyor: “İtfaiye araçlarına saldırmak, yolları kesmek, taş atmak, güvenlik güçlerine ateş açmak…” Cisr el-Şuğur’da bir adam “silahlı çetelerin Türkiye’deki mültecilerin memleketlerine dönüşünü engellediğini” ileri sürdü. Türkiye’deki mültecilerin sayısı 12 bine ulaştı.

“Suriyeliler Çatışmayı Göze Alıyor”

Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde siyaset bilimci Hilal Hasan, Suriye’nin Türkiye’yle bir çatışmaya girmekten daha çok rejimin yıkılmasından korktuğunu söyledi.

Hasan’a göre, Suriye birlikleri anlaşmalara rağmen Türkiye sınırına yanaştı: “Suriyeli zırhlı birlikler sınıra kadar gitti. Belki, Türk sınır karakoluna iki metre uzaklıkta durdular. Suriyeliler Türkiye’nin bir tampon bölge oluşturmasına izin vermeyeceklerini vurgulamaya çalışıyorlar. Yani, Türklerle bir çatışmaya karışmaktan kaçınmayacaklarını göstermeye çalışıyorlar. Onlar için en önemli unsur, rejimin korunması… BM karar tasarıları, yaptırımlar caydırmayacaktır…”

Bu arada, Fransız Le Figaro gazetesi Hizbullah’ın Suriye’deki roketlerini Lübnan’a sevk ettiğini bildirdi. Habere göre Hizbullah Suriye’deki Baas rejiminin yıkılmasından kaygılı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah dün Suriye rejiminin yıkılmasının Amerika’yla İsrail’e armağan olacağını savundu.

XS
SM
MD
LG