Erişilebilirlik

Suriye'de Gıda Krizi Yaşanıyor


Suriye'de Gıda Krizi Yaşanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

İç savaşın devam ettiği Suriye ciddi bir gıda sıkıntısıyla karşı karşıya. Yardım kuruluşlarına göre, halk temel ihtiyaç maddelerini bulmakta çok zorlanıyor

Halep bölgesinde yaz sıcağında buğday tarlalarındaki hasat kaldırılmaya hazır. Ancak uzmanlara göre, bu kez son üç yılın en kötü hasadı olacak. Tarlalarda füze saldırılarının çıkardığı yangınların izleri apaçık görülüyor.

Çiftçiler kalan tarlaların da her an yok olabileceği korkusuyla hasadı erken kaldırıyor: “Bu yaz herkes tarlasını erken biçiyor. Füze saldırısı olmayan zaman bulmak zor. Üstelik tarlaları gelecek yılki ekime hazırlamak da yangınlar yüzünden mümkün değil.”

Çobanlar, hayvanlarının açlıktan öldüğünü söylüyor. Felaketin büyüklüğü, Suriye hükümetini ülke dışından mal satın almaya zorluyor. Risk analiz grubu Maplecroft uzmanı Anthony Skinner Skype uzerinden durumu şöyle açıkladı: “Beşar Esat’ın en büyük isteği iç savaş devam ederken ülke kaynaklarının kendi kendine yetebilmesiydi. Ancak Suriye’de şimdi gördüğümüz durum böyle olmadığını kanıtlıyor. Onbinlerce sivilin yer değiştirmek zorunda kalması yüzünden çiftçiler tarlalarını biçemedi, gübre bulamadı, ekim yapamadı.”

Skinner’a göre, Batı’nın uyguladığı yaptırımlar tüccarların Şam hükümetiyle iş yapmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, Esat hükümetinin gıda maddesi almak için Avrupa’da yaptırımlar nedeniyle dondurulmuş olan banka hesaplarına ulaşmaya çalışma ihtimali de var.

Avrupa Birliği yetkilileri, dondurulan Suriye fonlarının, insani amaçlarla kullanılması ve ilgili üye ülkenin onaylaması koşuluyla serbest bırakılabileceğini söylüyor.

Halep’te pazarcılar Bustan el-Kasr kontrol noktasında tezgah açmış. Burası isyancılarla hükümetin elindeki bölgeleri ayırıyor. Derme çatma çadırlar, pazarcıları korumaktan çok uzak.

Af Örgütü’nün açıkladığı uydu görüntüleri, Halep’teki sivil bölgelerin 2012’deki durumunu gösteriyor.

İki ay sonraysa kent roket saldırılarına hedef oldu. Saldırılar çok büyük yıkıma neden oldu ve halkın günlük gıda ihtiyaçlarını karşılaması iyice zorlaştı.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Yönetim Baş Danışmanı Donatella Rovera, Halep’ten yeni dönmüş: “Kentin çok büyük bir bölümü harabeye döndü. Buarada kadınlar ve çocuklar dahil çok sayıda sivil de ya öldürüldü, ya da sakat kaldı. Kentte kalmaya devam edenler için en basit ihitiyaçlarını karşılamak, örneğin yiyecek ekmek bile bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.”

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, şiddetli çatışmalar yüzünden Temmuz ayında sadece 2 milyon 400 bin Suriyeli’ye yardım ulaştırabildiğini, oysa hedefin 3 milyon kişi olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG