Erişilebilirlik

Suriye'de Kızılay Ekibine Silahlı Saldırı Düzenlendi


Arşiv foto
Arşiv foto

Suriye’nin kuzeyindeki El-Bab’ta yardım çalışmaları yapan Kızılay ekibi, silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu bir Kızılay çalışanı hayatını kaybederken bir diğeri de yaralandı.

Kızılay tarafından yapılan açıklamaya göre, üzerinde görünür biçimde Kızılay amblemi bulunan araç, silahlı ve maskeli kişilerin bulunduğu iki araç tarafından çapraz ateşe alındı.

Kızılay resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda da “#Suriye #Elbab'da Türk Kızılay aracımıza düzenlenen silahlı saldırıda bir Kızılay personelimiz şehit olmuş, bir personelimiz yaralanmıştır. Aracımızda belirgin bir Kızılay logosu olmasına rağmen düzenlenen bu saldırıyı kınıyor, şehidimize Allah'tan rahmet diliyoruz” denildi.

Araçta bulunan üç personelden biri hayatını kaybederken, biri yaralandı, diğeriyse saldırıdan yara almadan kurtuldu. Ölen çalışanın Kızılay’ın El-Bab’taki Sevgi Mağazası’nda görevli bir kişi olduğu belirtildi. Suriye’de yakındaki bir hastanede tedavi altına alınan Kızılay personelinin hayati tehlikesinin olmadığı açıklandı. Bu personelin Türkiye'ye getirilerek tedavisine devam edileceği belirtildi.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da olayın ardından yaptığı açıklamada saldırıyı kınadığını söyledi. Kınık, "Uluslararası hukukla korunması gereken, üzerinde belirgin bir şekilde Kızılay amblemi taşıdığı için uluslararası insancıl hukuka göre dokunulmazlığı bulunan Kızılay personeline yapılan alçakca saldırıyı şiddetle kınıyorum. Ülkemizin de çabalarıyla saldırganların en kısa zamanda yakalanacağına inanıyorum. Tüm Kızılay camiasına başsağlığı diliyorum" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı ve AKP'den saldırıya tepki

Saldırının ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan da bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Suriyeli kardeşlerimize insani yardım ulaştırmak üzere Suriye’nin kuzeyinde bulunan @Kizilay ekiplerimizin aracına teröristlerce ateş açılmış, kalleş saldırıda bir Kızılay personeli şehit olmuş, bir personel de yaralanmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. Uluslararası hukukta dokunulmaz olan bir yardım kuruluşuna bile saldıracak kadar alçalan teröristlerin yakalanması için karadan ve havadan her türlü tedbir alınmaktadır. Şehidimizin kanı yerde kalmayacak, teröristler bu saldırının hesabını misliyle ödeyecektir" denildi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Dünyadaki tüm muhtaçların ve mazlumların kardeşi Kızılay’a yapılan alçak saldırıyı kınıyoruz. Suriye’nin El bab bölgesinde insani yardım için bulunan Kızılay ekibimize, açılan ateş sonucu bir Kızılay personelimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin. Şehidimizin mekanı cennet olsun. Yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz. Araçlarında amblemi bulunan ekibimize yapılan bu saldırı, aynı zamanda uluslararası hukuku da hedef almıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG