Erişilebilirlik

Suriye’deki İşkence Fotoğrafları Washington’da


Suriye’deki İşkence Fotoğrafları Washington’da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

İşkenceye uğrayan Suriyeliler'in kan donduran fotoğrafları, Washington’daki Yahudi Soykırımı Müzesi’nde sergileniyor. Müze yetkililerine göre fotoğraflar Suriye Devlet Başkanı Esat'ın kendi halkına karşı işlediği suçların yeni bir kanıtı

İşkenceye uğrayan Suriyelilerin kan donduran fotoğrafları, Washington’daki Yahudi Soykırımı Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Fotoğraflar, Suriye’den kaçan eski bir ordu mensubu tarafından ülke dışına gizlice çıkarılmış. Yahudi Soykırımı Müzesi, fotoğrafların, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın kendi halkına karşı işlediği suçların yeni kanıtları olduğunu bildiriyor.

Görüntüler dehşet verici. Yarı çıplak, bir deri bir kemik bedenlerin üzerinde darbe, kesik ve yanık izleri var.

Amerikan Yahudi Soykırımı Müzesi, serginin 2011-2013 yılları arasında Suriyeli polislerin çektiği ve Beşar Esat hükümetinin Suriye halkına yaptığı işkenceleri belgeleyen 55 bin fotoğrafın yalnızca çok küçük bir bölümü olduğunu söylüyor.

Fotoğraflar, Suriye hükümetine ait gözaltı merkezlerinde öldürülen 11 bin sivilin bedenlerini belgeliyor.

Fotoğraflar, müzeye, Sezar adını kullanan ve orduda fotoğrafçılık görevi yapan eski bir asker tarafından verilmiş.

Sezar, dijital sürücülere kaydettiği fotoğrafları Suriye’den gizlice çıkarmış.

Müzeden yapılan açıklamada uluslararası hukuk uzmanlarının fotoğrafların gerçek olduğunu doğruladığı kaydedildi. Fotoğrafları FBI da inceliyor.

Müzenin Soykırımları Önleme Merkezi yetkilisi Cameron Hudson şunları söylüyor: ”Sezar, yaşlı, kadın ve çocukların fotoğraflarını gördüğünde bunların savaş alanında ölenler olmadığını ve Esat rejiminin anlattığı masalları artık kabul edemeyeceğini anlamış. Tüm dünyanın Suriye’de olanları görmesi için kendi hayatını tehlikeye atmak pahasına 55 bin fotoğrafı ülke dışına çıkarmayı başarmış.”

Suriye hükümeti ise fotoğrafların inanılır olmadığını, görüntülerin savaş alanında ölenleri yansıttığını iddia ediyor.

Ancak müze fotoğrafların gerçek olduğundan emin.

Hudson, ”Bir deri bir kemik kalmış bedenlerin üzerinde işkence izlerini açıkça görünce bunların savaşta olmadığını hemen anlıyorsunuz” diyor.

Müzenin görevlerinden birinin insanlık suçlarını tüm dünyaya duyurmak olduğunu söyleyen Hudson, Suriye halkının ve yaşanan savaşın unutulmasını istemediklerini dile getiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG