Erişilebilirlik

Suriye Demokratik Güçleri Rakka’da Zafer İlan Etti


ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD’in fiili başkenti Rakka’da zaferini ilan ederek, kenti aşırılık yanlılarından kurtardığını duyurdu.

ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD’in fiili başkenti Rakka’da zaferini ilan ederek, kenti aşırılık yanlılarından kurtardığını duyurdu.

Basın toplantısı, fazlasıyla sembolik bir adımla, kentteki spor stadyumunda düzenlendi. Burası, IŞİD militanlarının silah deposuna çevirdiği, muhalifleri hapsederek işkence uyguladığı, dev bir hapishaneye çevirdiği yerdi.

SDG sözcüsü ve üst düzey komutanı Talal Sillo, “Zaferimiz teröre karşıdır ve Rakka’nın özgürleştirilmesi Suriye’deki teröristlere karşı savaşta en son faslı oluşturmaktadır” dedi.

Enkaz haline gelen binaların önünde konuşan Sillo, uluslararası toplumu ve yardım örgütlerini kentin yeniden inşasına yardım etmeye çağırdı.

Haber ajansı Associated Press’in havadan çektiği görüntülerde Rakka’da bombalanmış binalar, yollarda yığılan betonlar, tahrip olmuş arabalar göze çarpıyor. Mahallelerin toptan enkaza dönüştüğü, sivil hayatın izlerine çok az rastlandığı görülüyor.

Sillo, “Tüm ülkelere, barışı seven güçlere ve tüm insani yardım örgütlerine, kentin ve etrafındaki köylerin yeniden inşasına katılmaları ve savaşın yaralarının silinmesine yardımcı olmaları çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Sillo, Rakka’nın geri alınması için 4 aydır verilen savaşta 655 yerli ve uluslararası savaşçının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

SDG’nin Haziran ayı başında Rakka’da kara operasyonuna başlamadan çok önce savaş uçakları kenti aylarca bombaladı.

ABD destekli, Kürtlerin ağırlıklı olduğu SDG geçen Salı günü IŞİD militanlarını kentten çıkardıklarını duyurmuştu.

Tillerson’ın açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması hakkında yazılı açıklama yayınlayarak, Suriye Arap Koalisyonu dahil Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye halkını kutladıklarını belirtti.

Tillerson, “İşimizin tamamlanmasına daha çok var ama Rakka’nın kurtarılması IŞİD’e karşı küresel savaşta kritik bir aşamayı oluşturuyor ve bu teröristleri yenilgiye uğratmak için uluslararası ve Suriyelilerin devam eden çabalarının başarısının altını çiziyor” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı, “Ocak ayında IŞİD Rakka’da müttefiklerimize ve ana vatanımıza karşı aktif biçimde terör saldırıları planlıyordu. Sadece 9 ay sonra orası, Başkan Trump’ın kampanyayı hızlandırmaya dönük kritik kararları sayesinde IŞİD’in elinden çıktı” dedi.

Rakka’nın kurtarılmasının Suriye krizinde de yeni bir aşamanın başlangıcına işaret ettiğini belirten Tillerson, “Biz ve ortaklarımız IŞİD’i yenilgiye uğratmaya dönük mücadelemizi sürdürürken, Suriye genelinde de şiddeti azaltma çabalarını devam ettireceğiz. Suriye’de şiddetin azaltılması ABD’ye, müttefiklerimize ve ortaklara, Suriye halkının iradesini onurlandıran gerçek bir siyasi değişime varılması için BM öncülüğündeki diplomatik çabaları ilerletmeye daha fazla odaklanmamızı sağlayacak. IŞİD’in Rakka’da kaybetmesi IŞİD’e karşı savaşımızın bittiği anlamına gelmiyor. Küresel Koalisyon, tüm Suriyeliler IŞİD’in zulmünden kurtarılana kadar, askeri, istihbarat, diplomasi, ekonomik, güvenlik güçleri ve toplumlarımızın gücü olmak üzere ulusal gücümüzün tüm unsurlarını kullanmaya devam edecek” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG