Erişilebilirlik

Suriye İçin Kritik Hafta


Suriye’de çarpışmalar devam ederken Beyaz Saray’da bu hafta yapılacak toplantılarda Suriyeli muhaliflere silah gönderilip gönderilmeyeceği kararlaştırılacak

Amerika’nın, Suriye’deki muhalif gruplara silah verip vermeme kararını bu hafta kesinleştirmesi bekleniyor. Karar sürecinin hız kazanmasında, Hizbullah desteğindeki ordu birliklerinin son zamanlarda muhaliflere karşı üstünlük sağlaması etkili oldu.

Suriye hükümeti Humus kentine yeni bir operasyon başlatmayı planlarken, Beyaz Saray’da da bir dizi Suriye konulu toplantı yapılacak. Toplantılar nedeniyle Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile üç Ortadoğu ülkesini kapsayan gezisini iptal etti.

Suriyeli muhalif gruplar, yardım almazlarsa, büyük yenilgiye uğrayabileceklerini söylüyor.
Suriye’de, yaklaşık 5 bin kadar Hizbullah militanı hükümet birlikleriyle beraber muhaliflere karşı savaşıyor.

Amerikalı yetkililer muhaliflere silah yardımı konusunda kararlarını kesinleştirmeseler de, Obama’nın silah gönderme eğiliminde olduğunu söylüyor. Amerika’nın, bu silahları, ılımlı ve güvenilir gruplara göndermeyi tercih etmesi bekleniyor.

Amerikan yönetimi, Suriye’ye askeri bir müdahale seçeneğine ise sıcak bakmıyor. Bununla birlikte, daha önce bir seçenek olarak düşünülmeyen “uçuşa yasak bölge” oluşturulması fikri ise bu haftaki toplantılarda ele alınacak. Ancak yine de buna hala güçlü bir seçenek olarak bakılmıyor.

Suriye’ye yapılacak askeri bir müdahale, Amerika, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’yi de İran’la askeri anlamda karşı karşıya getirebilir. İran hükümeti, Suriye rejimini ve rejime yardım eden Hizbullah örgütünü destekliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG