Erişilebilirlik

Suriye’de Dün Ölen 44 Kişi Toprağa Verildi


Dünkü saldırıların meydana geldiği alan
Dünkü saldırıların meydana geldiği alan

Şam’daki iki intihar saldırısında hayatını kaybedenler için bugün cenaze töreni yapıldı.

Bayraklara sarılı tabutlar binlerce kişinin katıldığı törenle başkentte bir kabristanda toprağa verildi.

Dün, Şam’da, güvenlik kurumlarına ait iki binayı hedef alan bombalı intihar saldırılarında en az 150 kişi de yaralandı. Yetkililer içi patlayıcı madde dolu araçlarla yapılan saldırılardan el Kaide örgütünü sorumlu tuttu.

Şam hükümeti, son 9 ay içinde, olağanüstü bir çoğunluğu asker ve polisler tarafından katledilen 5,000 kişinin ölümünden de ne olduğu belirsiz “terörist grupları” sorumlu tutuyor. Rejim karşıtları ise intihar saldırılarının, Suriye istihbarat örgütleri tarafından dünya kamuoyunu kandırmak için yapıldığını öne sürdü.

Saldırılardan kısa bir süre sonra Arap Birliği’nden bir öncü heyet Şam’a gitti. Heyet, örgütün göndereceği gözlemciler için hazırlık yapacak. Ancak rejim karşıtlarına göre Şam hükümetinin gözlemcileri kabul etmesinin tek nedeni zaman kazanmak.

Yabancı gözlemcilerin varlığını, güvenlik kuvvetlerine “öldürme izni” verilmesi olarak niteleyen muhalefet, rejimin, dünya kamuoyunu oyalayarak yeni yaptırımları önlemeye çalıştığını ileri sürüyor.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın üzerinde değişiklik yaptığı karar tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin’un tarafından dün sunulan tasarıda, Konsey’den, Suriye’deki krizi gidermek için derhal harekete geçmesi isteniyor. Rusya, diğer konsey üyelerinin BM’in Suriye’ye yaptırım uygulamasına karşı çıkıyor.

Amerika, AB ve Arap Birliği birkaç ay önce Suriye’ye karşı siyasi, askeri ve ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Şam hükümetine göre, bu yaptırımlar nedeniyle Suriye’nin petrol üretimi yüzde 65 oranında azaldı.


STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG