Erişilebilirlik

Suriye'de 20 Kişi Daha Öldürüldü


Suriye'de 20 Kişi Daha Öldürüldü
Suriye'de 20 Kişi Daha Öldürüldü

Suriye’nin Humus kentinde, Arap Birliği gözlemcilerinin ziyareti öncesinde, güvenlik güçleri en az 20 kişiyi öldürdü.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Humus’un Baba Emir mahallesinin top ve makineli tüfek ateşine tutulduğunu bildirdi.

Elli kadar gözlemcinin Suriye’nin Arap Birliği anlaşmasına uyup uymadığını incelemek için bugün Suriye’ye varması bekleniyor.

Fransa ve muhalefetteki Suriye Ulusal Konseyi, gözlemcilerin derhal Humus’a gitmesi gerektiğini bildirdi.

Suriye Ulusal Konseyi lideri Burhan Ghalioun video mesajında gözlemcilerin Humus’un Baba Emir gibi ordu birlikleri tarafından kuşatılan mahallelerine sevkedilmesi gerektiğini söyledi.

Dokuz kişilik bir gözlemci grubu tüm ülkede görev yapacak toplam 150 gözlemcinin hazırlık çalışmaları için Perşembe günü Şam’a gitmişti. Ancak rejim karşıtlarına göre Şam hükümetinin gözlemcileri kabul etmesinin tek nedeni zaman kazanmak.

Yabancı gözlemcilerin varlığını, güvenlik kuvvetlerine “öldürme izni” verilmesi olarak niteleyen muhalefet, rejimin, dünya kamuoyunu oyalayarak yeni yaptırımları önlemeye çalıştığını ileri sürüyor.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın üzerinde değişiklik yaptığı karar tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin’un tarafından sunulan tasarıda, Konsey’den, Suriye’deki krizi gidermek için derhal harekete geçmesi isteniyor. Rusya, diğer konsey üyelerinin BM’in Suriye’ye yaptırım uygulamasına karşı çıkıyor.

Amerika, AB ve Arap Birliği birkaç ay önce Suriye’ye karşı siyasi, askeri ve ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Şam hükümetine göre, bu yaptırımlar nedeniyle Suriye’nin petrol üretimi yüzde 65 oranında azaldı.

Birleşmiş Milletler, Suriye’de Mart ayından bu yana süren protesto gösterilerinde 5 bin kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG