Erişilebilirlik

Arap Birliği Gözlemcileri Suriye'de


Arap Birliği Gözlemcileri Suriye'de
Arap Birliği Gözlemcileri Suriye'de

Arap Birliği gözlemcilerinin öncü ekibi Suriye’ye varırken 21 kişinin daha öldürüldüğü bildirildi.

Öncü ekip, önümüzdeki haftalarda Suriye’ye gidecek Arap Birliği gözlemcileri için hazırlık çalışması yapacak.

Şam hükümetinin kabul ettiği plana göre, Arap Birliği, Suriye’nin çeşitli kentlerine, cinayetleri incelemek ve olayları izlemek için yüzlerce güvenlik, hukuk ve insan hakları uzmanı gönderecek.

Suriyeli insan hakları savunucularına göre, asker ve polislerin Humus’da yaptığı baskınlarda 9 , diğer bölgelerde ise 11 kişi hayatını kaybetti.

Beşar Esat rejimi bir yandan Arap Birliği’nin planını kabul ederken bir yandan da rejim karşıtlarına karşı çok daha sert ve amansız bir kampanya açtı. Görgü tanıklarına göre son günlerde güvenlik kuvvetleri en az 250 kişiyi öldürdü.

Rejim karşıtlarının kurduğu Suriye Ulusal Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden derhal cinayetleri görüşmesini ve sivil halkın korunması için “güvenli bölge” oluşturmasını istedi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin, Konsey’in, ülkesinin sunduğu karar tasarısını görüşmek için bugün tekrar toplanacağını açıklarken; Türkiye, Şam hükümetini ülkeyi kan gölüne çevirmekle suçladı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türkiye’nin Beşar Esat rejiminin gerçek niyetinden şüphe duyduğu belirtiliyor ve hiçbir hükümetin kendi halkına karşı açtığı savaşı kazanamayacağı vurgulanıyor.

BM, demokrasi hareketinin başladığı yaklaşık 9 ay içinde Suriye’de en az 5,000 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor. Beşar Esat rejimi sivil cinayet ve katliamlardan ne olduğu belirsiz “silahlı terörist grupları” sorumlu tutuyor.

Humus'ta dün hayatını kaybeden bir çocuk:

XS
SM
MD
LG