Erişilebilirlik

Suriye Muhalefeti Türkiye-Suriye Sınırında Aktif


Suriye Muhalefeti Türkiye-Suriye Sınırında Aktif
Suriye Muhalefeti Türkiye-Suriye Sınırında Aktif

Özgür Suriye Ordusu adlı muhalefet grubu Türkiye'nin önerdiği bir tampon bölge oluşturulmasının Esat hükümetini sarsacağı görüşünde, ancak Esat güçleri hem sayıca fazla, hem de daha donanımlı

Türkiye-Suriye sınırı, Suriyeli muhalifler ve Özgür Suriye Ordusu’na katılan eski askerler için önemli bir geçiş hattı. Özgür Suriye Ordusu sınır boyunca bir üs ağı kurdu.Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell’in, sınırın Türkiye tarafındaki gözlemlerine göre, sınır bölgesinde Suriye muhalefeti çok aktif.

Sınırın Suriye tarafındaki yerel halk Suriye ordusunun sınıra yerleştirdiği keskin nişancılar ve askeri birliklerin çok sayıda kişiyi öldürdüğünü söylüyor.

Öldürülenler arasında “Şam Doktorları” örgütünün ileri gelenlerinden Doktor İbrahim Othman da var. Suriye muhalefetinin ileri gelenleri, Othman’ın sınırı geçerken vurularak öldürüldüğünü söylüyor.

Sınır, muhalefet grupları için önemli bir geçit haline geldi. Yayladağı köyündeki mülteci kampında bir eski asker Türkiye’ye nasıl kaçtığını anlatıyor: ”İki seçeneğim vardı, ya göstericileri vuracaktım ya da kendim vurulacaktım. Ben de ordudan kaçmayı tercih ettim. Kaçtıktan sonra babamın vurularak öldürüldüğü haberini aldım. Ne yapacağımı bilmiyordum. 6 yaşındaki kuzenimi kaçırdılar. Ordudan kaçan tek asker ben değildim. Benimle birlikte on asker daha Türkiye’ye kaçtı. Bütün ailem Suriye’de, kimliğimi açıklamam onları tehlikeye sokar.”

Ordudan ayrılanlar Esat’ın güçlerine karşı Özgür Suriye Ordusu’nu kurdu. Bu görüntüler İdlib bölgesinde geçen hafta çekildi.

Türkiye, uluslararası güçlerin sınırda bir tampon bölge oluşturması önerisinde bulundu. Özgür Suriye Ordusu böyle bir tampon bölgenin Esat hükümetini yıkmaya yardım edebileceği görüşünde. Ancak Esat güçleri hem sayıca fazla, hem de daha donanımlı.

Suriyeli muhalefet eylemcisi Ömer Hilani, Amerika’nın Sesi’ni Antakya’da bir sığınağa götürdü. Özgür Suriye Ordusu böyle üsler sayesinde işlevini sürdürüyor.Hilani durumu şöyle özetledi: ”Bu yaptığımız hiç de kolay bir iş değil. Çok tehlikeli. Birçok eylemci vurularak öldürülüyor.”

Wail Hardy’nin kardeşi Özgür Suriye Ordusu’nda. Hardy uluslararası yardıma ihtiyaç olduğunu söylüyor: ”Özgür Suriye Ordusu’na dışarıdan yardım gelmiyor. Esat’ı devirecek güce sahip değiliz. Destek alırsak Suriye’yi özgürlüğe kavuşturmayı başarabiliriz. Ancak mevcut şartlar altında bu mümkün değil.”

Uluslararası güçler şimdiye kadar Ortadoğu’da doğuracağı vahim sonuçlar nedeniyle Suriye’ye askeri müdahalede bulunmadı.

Bu nedenle Türkiye sınırında ve Suriye içindeki eylemciler mücadeleyi tek başlarına sürdürmek zorunda.



STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG