Suriye’deki hükümet karşıtı gösterilerde çıkan şiddet olaylarında en az 25 kişi öldü. Şam hükümetinin önemli destekçisi olan Rusya’dan ise, Suriye’nin sivil savaşın eşiğine geldiği yönünde bir uyarı yapıldı.
Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgüt, ordunun Dera kentini topçu ateşine tutması sonucu en az 17 kişinin öldüğünü bildirdi. Örgüt, sekiz kişinin de diğer bölgelerde ya topçu ateşi, ya da şiddet olaylarında öldüğünü belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Suriye’deki şiddet olaylarından dolayı kaygıların arttığını açıkladı. Lavrov bununla birlikte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Şam hükümetine karşı şiddet kullanılmasına yol açacak önerilerini desteklemeyeceklerini kaydetti.
Rusya ve Çin, geçmişte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aleyhine sunulan Güvenlik Konseyi karar tasarılarını veto etmişti. Lavrov, ancak Suriye’de bir diyalog ortamında Esad’ın görevinden ayrılmasına destek vereceklerini, bunun dışarıdan baskı yoluyla yapılmasına razı olmayacaklarını söyledi.
BM ve Arap Birliği’nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, dün Washington’da Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la yaptığı görüşmede Şam hükümetine uluslararası baskıların arttırılması çağrısında bulunmuştu.
Öte yandan Birleşmiş Milletler gözlemcileri, son katliamın düzenlendiği Hama’daki Kubeyr köyünü ziyaret etti. Şam hükümetine bağlı Şebiha milislerinin köyde kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 78 kişiyi öldürdüğü bildiriliyor. Köye geç de olsa girmeyi başaran gözlemciler, kan izlerine rastladıklarını ve “yanmış insan eti kokusu” aldıklarını bildirdi.
Şam hükümeti, Kubeyr’deki katliamdan “silahlı teröristleri” sorumlu tutmaya devam ediyor. Bu arada devlete bağlı SANA haber ajansı, Suriye’nin değişik bölgelerinde “teröristlerce öldürülen” 57 güvenlik görevlisinin cenazelerinin kaldırıldığını duyurdu.
Muhalefetteki Suriye Ulusal Konseyi ise, geçen ay istifa eden liderleri Burhan Galyun’un yerine birin seçmek için İstanbul’da toplandı. Konsey üyesi Bassma Kodmani, bir dönüm noktasına geldiklerini, önümüzdeki haftalarda konseyin yapısını değiştirme ve başkanlarını dönüşümlü olarak üç ayda bir seçme yönünde uzlaşma oluştuğunu açıkladı.
İstifa eden Burhan Galyun, muhalefet koalisyonu üyelerinin giderek artan baskısına maruz kalmıştı. Suriye Ulusal Konseyi ise Sünni Müslümanlar’ın, özellikle de Müslüman Kardeşler’in etkisi altında kaldığı için eleştiri oklarına hedef oluyor.