Erişilebilirlik

Suriye'de Şiddetin Artması El-Kaide'ye Bağlanıyor


Uzmanlara göre, bombalı ihtihar saldırılarının artması el-Kaide'nin Suriye'de varlığını arttırdığının çok tehlikeli bir göstergesi

Suriye’de bombalı saldırıların artması, el-Kaide teröristlerinin, bugüne kadar binlerce kişinin öldüğü çatışmalarda yeni ve tehlikeli bir sayfa açtığı kaygısını gündeme getirdi.

Protesto gösterileri geçen Perşembe günü elliyi aşkın kişinin öldüğü bombalı saldırıların ardından düzenlendi.

James Phillips Heritage Vakfı adlı araştırma kurumunda görevli Ortadoğu uzmanı. Phillips şunları söylüyor:

"Bu bence çatışmaların bu tür intihar saldırıları düzenleyen terörist grupların ilgisini çektiğini gösteriyor. Saldırılar, özellikle el-Kaide’nin işi gibi görünüyor."

Suriye hükümeti bombalı saldırılardan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden harekete geçmesini istedi.

Şam hükümeti saldırıları, Suriye’nin yabancı destek alan grupların terörist saldırılarıyla karşı karşıya olduğunun kanıtı sayıyor.

James Phillips’in yorumu şöyle:

"Bu bence çatışmaların şiddetlendiğinin göstergesi. Devrimin öncülüğünü ele geçirmekte kararlı görünen islamcılar’ın olaylara karıştığını gösteren yeni bir dinamik."

Birleşmiş Milletler, hala sağlanamayan ateşkesi denetlemek için Suriye’ye 300 silahsız gözlemci gönderiyor.

BM sözcüsü Niraj Singh ateşkes konusunda şöyle konuşuyor:

"Bu tür olaylarda hayatlarını kaybeden kişilerin ailelerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz. Şiddetin durması gerek ve bunu gerçekleştirmek için çalışıyoruz."

Suriye’de şiddet tırmanmaya devam ettiği için Birleşmiş Milletler’in ateşkesi denetleme çabaları başarısız kalıyor.

James Phillips durumu şöyle yorumluyor:

"Bazı muhalif grupların önerilen ateşkesi ihlal etiğini görüyoruz. Bu da Esad rejimine kendi halkını öldürmeye devam etmesi için yeterli bahaneyi veriyor."

Suriye’nin kargaşaya sürüklenmesi aşırı gruplara ülkeye girmek ve eylem düzenlemek için daha çok olanak verecek gibi görünüyor.


XS
SM
MD
LG