Erişilebilirlik

Suriye'de Siyasi Partilere İzin


Suriye'yi yöneten Baas Partisinin genel kongresi
Suriye'yi yöneten Baas Partisinin genel kongresi

Şam hükümeti, siyasi partiler kurulmasına izin veren yeni yasayı onayladı. Suriye’de Baas Partisinin 1963’de iktidarı ele geçirmesinden beri muhalif partiler yasaklanmıştı.

Resmi haber ajansı SANA, yasanın siyasi reform paketinin bir parçası olduğunu ve din, aşiret ya da bölge esasına dayalı partiler kurulmasını yasakladığını bildirdi. Ajansa göre yeni partiler ayrıca Suriye dışı bir partinin kolu olamayacak ve şiddetin hiçbir türüne başvuramayacak.

Devlet Başkanı Beşar Esad’ın otoriter yönetimine son verilmesini istiyen göstericiler Baas Partisinin hükümeti başka gruplarla paylaşmasını istiyordu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, doğudaki Deyir el Zor iline yeni bir vali atarken, Suriye ordusunun ülke çapında göstericilere karşı uyguladığı şiddet haftasonu da devam etti.

Esad, hükümet karşıtı gösterilere sahne olan petrol kenti Deyir el Zor’a Şam’dan üst düzey görevlerde bulunmuş eski bir polis şefi olan Samir el-Şeyh’i atadı.

Rejim karşıtı gruplar, Irak’ın Sünni kesimine komşu aşiret bölgesi Deyir el Zor’da Cuma günü yapılan hükümet karşıtı gösteriye 500 bin kişinin katıldığını önesürüyor.

Suriye ordusu, geçtiğimiz hafta ildeki Albu Kemal kasabasını kuşatma altına almıştı. Kasabada çıkan olaylarda, askerler dört sivil göstericiyi öldürmüştü.

Bu arada, Fransız haber ajansına göre, Suriye ordusu Şam’ın Kabun mahallesine giden yollara barikat kurdu. Ajansa konuşan hükümet karşıtı eylemciler, askerlerin camilerin önünde otomatik silahlarla mevzilendiklerini öne sürdü.

Aynı ajansa göre, Suriye ordusu Homs kentinin bazı kesimlerini kontrol altına aldı ve özellikle Duar el-Fukara ve el-Nezihin mahallelerine çok sayıda asker yerleştirdi.

XS
SM
MD
LG