Erişilebilirlik

Suriye’de Yeni Hükümet Kurulması Gösterileri Durduramadı


Suriye’de Yeni Hükümet Kurulması Gösterileri Durduramadı
Suriye’de Yeni Hükümet Kurulması Gösterileri Durduramadı

Dara’da, Cuma namazından sonra sokaklara dökülen on binlerce kişi özgürlük sloganları attı.

Rejim karşıtı hareketin merkezi haline gelen Dara’dan bir heyet önceki gün Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esat ile görüşmüştü.

Dün 30 kişilik yeni bir hükümet açıklayan El Esat, son protesto gösterilerinde tutuklanan kişilerin serbest bırakılmasını da emretti. Yeni Başbakan eski Tarım Bakanı Adil Safar.

İnsan Hakları Gözlem örgütü, gösterilerde tutuklanan kişilere akıl almaz işkenceler yapıldığını açıkladı. Örgüt, polis ve istihbarat ajanlarının eylemcileri dövdüğünü, kırbaçladığıni ve organlarına elektrik verdiğini ileri sürüyor. Örgüte göre işkenceye maruz kalan kişiler arasında eski diplomatlar ve gazeteciler de var.

İran’ın, gösterileri bastırması için Şam hükümetine gizlice yardım ettiği iddia ediliyor. Amerikalı yetkililer, İran’ın Suriye’ye istihbarat araçları gönderdiği, göstericilerin cep telefonlarını kullanmalarını engellediği ve İnternet’e erişimi önlediği görüşünde.

Suriye Dışişleri Bakanlığı suçlamayı reddederken İran henüz bir tepki göstermedi.

İnsan hakları örgütleri son haftalarda en az 200 kişinin polisler tarafından öldürüldüğünü öne sürerken, Şam hükümeti, cinayetlerden ne olduğunu belirsiz “silahlı unsurları” sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG