Erişilebilirlik

Suriyeli Kürtler’den ABD’ye Mesaj


Cenevre’de Salı günü başlayan toplantılar öncesinde Suriyeli Kürtler, Amerika’ya uyarıda bulundu. Üst düzey bir Kürt yetkili Amerika’nın Suriye’deki Kürtler’e sırtını dönmesi halinde IŞİD’le mücadeleye zarar vereceğini belirtti.

Amerika’nın desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kolunun üyelerinden İlham Ahmed’in yorumu, Amerika’nın Suriyeli Kürtler’e silah yardımını kesme olasılığı bulunduğunu ima eden açıklamasının ardından geldi.

Ahmed, Beyaz Saray ve Pentagon’dan yapılan Suriye Demokratik Güçleri’ne yardımın yeniden gözden geçirileceği yönündeki açıklamayla ilgili olarak “bu tür açıklamaların Türkiye’yi yatıştırmak amacıyla yapıldığını” söyledi.

Amerikalı ve İngiliz yetkililer, bugün Cenevre’de başlayan barış görüşmeleri öncesinde Suriye muhalefetine destek verdi.

İngiltere’nin Ortadoğu’dan sorumlu Dışişleri Bakanı Alastair Burt, Suriye muhalefeti heyet başkanı Nasr Hariri’yle biraraya gelmesinin ardından Cenevre görüşmelerinin çatışmayı sona erdirmek için gereken siyasi geçişe yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

Burt, muhalefetin geçen hafta Suudi Arabistan’da düzenlediği toplantıda aldığı birleşme ve üyeliğini genişletme kararını da memnuniyetle karşıladı.

Hariri, Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı David Satterfield’le de biraraya geldi. Satterfield, BM arabuluculuğunda meşru siyasi geçiş sürecine desteğini dile getirdi, Cenevre görüşmeleri dışında bir sürecin meşruluğu olmadığına dikkat çekti.

BM Suriye temsilcisi Staffan de Mistura’nın da muhalif liderlerle ve Çarşamba günü görüşmelere katılacak Esat hükümetinden bir delegasyonla da biraraya gelmesi bekleniyor.

Toplantıya Amerika’nın IŞİD ile Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın Güvenlik Direktörü Nicolas de Riviere de katıldı.

Rusya temsilcisi Geneva Alexey Borodavkin, Rusya’nın bu fırsatın sağlanmasını takdir ettiğini, ancak görüşmelerin formatıyla ilgili şüpheleri olduğunu belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Çarşamba günü Cenevre görüşmelerine katılacak Şam heyetine Suriye’nin BM Temsilcisi Beşar Caferi başkanlık edeceğini açıkladı.

Suriye’de 2011’de başlayan Esat karşıtı gösterileri hükümetin kanla bastırmaya çalışması, iç savaşı körükledi. Çatışmalarda 400 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 13 milyon kişi yardıma muhtaç duruma düştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG