Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler Katar'da Toplandı


Muhalif grubun lideri Burhan Ghalioun(solda) Doha toplantısında bir delegeyle tokalaşırken
Muhalif grubun lideri Burhan Ghalioun(solda) Doha toplantısında bir delegeyle tokalaşırken
Bölünmüş Suriyeli muhalif gruplar güçlü bir birleşik kurma amacıyla Katar’ın başkenti Doha kentinde görüşmelere başladı.

Dört gün sürecek görüşmelerde Suriye dışındaki en büyük muhalif grup olan Suriye Ulusal Konseyinin üyelerinin 200 ‘den 400’e çıkartılması ve bir sürgün hükümeti kurulması ele alınıyor.

Öndgelen bir muhalif lider Riad Seyf Özgür Suriye Ordusu, yerel askeri konseyler ve sivil kuruluşları kaynaştıran yeni bir yapılanma önerdi.
Bir Batılı diplomat Seyf’in önerisinin Amerika, İngiltere, Fransa, bazı Arap ülkeleri ve Türkiye tarafından desteklendiğini söyledi.

Öteyandan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Suriye krizine Lübnan’a destek verdiğini göstermek için Beyrut’a kısa bir ziyaret yaptı.
Suriye’deki çatışmalar sınır ötesine geçerek Lübnan’a yayılmış ve son aylarda giderek kötüleşmiş bulunuyor.
Hollande Beyrut’ta Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüştü.

İki hafta önce düzenlenen bombalı saldırıda Lübnan’ın Sünni istihbarat şefi ölmüş, muhalefet olaydan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı sorumlu tutmuştu. Sokaklara dökülen muhalif göstericiler Şam ile işbirliği yapmakla suçladıkları Lübnan başbakanının istifasını istemişti.
Fransa cumhurbaşkanı Beyrut’tan Riyad’a geçerek Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile de görüşecek.

Öteyandan Suriye devlet televizyonu Şam’da bir otel yakınında bomba patladığını, yaralananlar olduğunu bildirdi.

Bu arada Suriye İnsan Hakları Şebekesi adlı eylemci bir grup, Ekim ayı boyunca ülkedeki şiddet olaylarında toplam 4 bin 532 kişinin öldüğünü, bunun güne vurduğunda 147 ölüm, saat başı altı ölüm anlamına geldiğini açıkladı.

Öte yandan merkezi İngiltere'deki Suriye İnsan Hakları Gözlem adlı örgüt, isyancıların Taftanaz hava üssünü almak amacıyla bir saldırı daha başlattığını duyurdu. Hava üssü, Halep’i Şam’a bağlayan karayolu üzerinde bulunuyor. Ordu ve isyancılar aylardır bu karayolunun kontrolünü almak için mücadele ediyor.

Suriye’de çatışmalar 20’inci ayına girerken, ölü sayısının 36 bini aştığı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG