Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteci Sayısı 4 Milyonu Buldu


BM Mülteci Dairesi (UNHCR), bugüne kadar iç savaştan dolayı Suriye’yi terk edenlerin sayısının 4 milyonu bulduğunu belirtti.

UNHCR, yalnızca son 10 ayda rakamın 1 milyon arttığını, son 2 yılda ülkeyi terk eden mülteci sayısının ise 2,4 milyon olduğunu bildirdi.

2011’de Beşar Esat hükümetine karşı başlayan barışçıl gösteriler iç savaşa dönüşmüştü. Bugün farklı muhalif grupların, IŞİD’le, kendi aralarında ve de Esat güçleriyle çatışmaları sürüyor.

Uluslararası kamuoyundan savaşın durmasına yönelik çağrılara ve geçen yıl düzenlenen iki konferansa rağmen ülkedeki şiddet, sivillerin ölümüne ve birçoğunun da evlerini terk etmesine neden olmaya devam ediyor.

UNHCR Başkanı Antonio Guterres durumun, bir nesildir tek savaştan kaynaklanan en büyük mülteci akımına neden olduğunu söyledi. Guterres, bu insanların dünyanın desteğini hak ettiğini, ancak bunun yerine son derece zor durumda yaşam mücadelesi verdiklerini ve gün geçtikçe aşırı yoksulluğa teslim olduklarını belirtti.

Türkiye’de 1,8 milyon Suriyeli mülteci var

Mültecilerin büyük kısmı komşu ülkelere sığındı. Türkiye 1,8 milyon, Lübnan 1,1 milyon, Ürdün 630 bin ve Irak 250 bin mülteciye sığınma sağlıyor. Mısır’da ise 130 bin Suriyeli var.

Ülkeyi terk edenlerin yanı sıra BM, ülke içinde evlerini terk edenlerine sayısının da 7,6 milyon olduğunu bildirdi.

UNHCR, sene sonuna kadar 250 bin Suriyeli’nin daha mülteci konumuna düşeceğini tahmin ediyor.

UNHCR, mültecilere gıda, kalacak yer ve sağlık hizmetleri sunabilmek ve mültecileri barındıran toplumlara yardım sağlayabilmek için gereksinim duyduğu 5,5 milyar dolarlık fonun sağlanması amacıyla uluslararası kamuoyuna yaptığı çağrıyı yineledi. BM, bugüne dek istediği rakamın yalnızca dörtte birinin ellerine geçtiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG