Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilere Yardım Çağrısı Yinelendi


Suriyeli Mültecilere Yardım Çağrısı Yinelendi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Suriye'den kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeli mülteci sayısı 3 milyona yaklaştı. Yaklaşan kış koşulları bu mülteciler için daha çok yardım yapılmasını gerektiriyor

BM’ye göre Mülteci Sayısı

BM’ye göre Mülteci Sayısı

Lübnan: 793,615
Ürdün: 547,274
Türkiye: 502,737
Irak: 197,301
Mısır: 126,051
İç savaş başladığından beri Suriye’den 3 milyona yakın kişi kaçtı ve kaçış hala devam ediyor. Komşu Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a sığınan sığınmacılar çadır kentlerde uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle yaşıyor. İnsani yardım örgütleri sığınmacıların sayısı arttıkça temel ihtiyaçları için gerekli fonların yetmeyeceği uyarısında bulunuyor.

Dünya liderleri New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptıkları konuşmalarda Suriye’deki iç savaşa ağırlık verdi. Suriye’de çatışmalar devam ederken yerel hastanelerde kapasitelerinin üzerinde yaralı olduğu bildiriliyor.

Dr. Abdullah Hama bölgesindeki bir hastanede görevli: “Köylerimize atılan bombalar arttıkça hastaneler böyle bir durumla karşılaşıyor. Bu hasta karın ameliyatı yaptığım yüzlerce yaralıdan biri.”

Çatışmalar 100 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı ve ölü sayısı giderek artıyor. Ülkeden kaçan sığınmacıların sayısı da yükseliyor. Sınırı geçebilenlerin çoğu yaralı veya sakat, üstelik yakınlarını, evlerini ve yaşadıkları hayatı kaybetmekten travma geçirmiş.

14 insani yardım kuruluşu Birleşmiş Milletler’den Suriyeli sığınmacıların acil ve uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için mali desteği arttırmasını istedi.

Bu kuruluşlar mülteci kamplarında temel ihtiyaçlardan yoksun büyüyen çocukların geleceğinden kaygı duyuyor.

Birleşmiş Milletler’in Küresel Eğitim Özel Temsilcisi eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Lübnan’daki 400 bin Suriyeli çoçuğu eğitmek için hazırlanan bir proje açıkladı. Brown, proje için küresel web kuruluşu Avaaz’dan 1 milyon dolar aldı: “Sanırım farklı kuruluşları bunun pratik, hemen uygulanabilecek bir proje olduğuna ikna ederek bu parayı arttırabiliriz. 400 bin Suriyeli çocuğun hiç bir şey yapmayan, işsiz, kayıp bir kuşak olmasını önleyecek, onlara hak ettikleri fırsatları yaratacak bir girişimi önümüzdeki birkaç ay içinde gözler önüne serebiliriz.”

Brown, bağış veren ülkeleri meslekleri öğretmen olan sığınmacı Suriyeliler’in görev alacağı projeye 175 milyon dolar yardım yapmaya çağırdı. Lübnan okullarında çifte hatta üçlü tedrisat yapan sınıflar açılacak, çocuklara yemek verilecek.

Kampanyaya katılan Suriyeli öğrenci Farah Haddad, Amerika’da üniversite öğrencisi: “Çocuklara eğitim vermek onlar için bir gelecek yaratmaktır. Bu nedenle ortak geleceğimizi belirleyecek kişilerle çalışmaya hazırım. Suriye sorunuyla ilgilenen herkesin, Suriyeli çocuklar için eğitimin temel hak olduğunu anlaması gerek.”

Gordon Brown, Pakistanlı Malala Yusufzay’ın desteğini de aldı. Şimdi 16 yaşında olan Yusufzay bir yıl önce Taleban militanları tarafından Pakistan’da kızların eğitim görmesi için kampanya yaptığı gerekçesiyle başından ve boynundan vurulmuştu. Suikast girişiminde ağır yaralanan Yusufzay İngiltere’de ameliyat edilmiş ve yoğun tedavi gördükten sonra iyileşmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG