Erişilebilirlik

Suriyeli Rejim Karşıtları İşbirliğine Gidiyor


Suriyeli Rejim Karşıtları İşbirliğine Gidiyor
Suriyeli Rejim Karşıtları İşbirliğine Gidiyor

Beşar Esat rejiminin vahşeti çeşitli muhalefet gruplarını birbirine yaklaştırdı

Suriye Ulusal Konseyi ve Özgür Suriye Ordusu adlı örgütler, liderlerinin hafta başında Hatay’da gizli bir toplantı yaptığını açıkladı. Yeri tam olarak bilinmeyen toplantıda Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun ile Özgür Suriye Ordusu lideri Albay Riyat el Esat, ilk kez bir araya geldi. Haberlere göre, el Esat toplantıda önemli bir ödün vererek Devlet Başkanı Beşar Esat’a sadık askeri birliklere saldırıları sınırlandırmayı kabul etti.

Özgür Suriye Ordusu’nun sözcüsü Mahir Nuami, bundan böyle kışlalarından çıkmayan birliklere saldırılmayacağını açıkladı. Sözcü, rejim karşıtlarını öldürmek için köy ve kentlere giren ordu birliklerine karşı ise askeri operasyonların süreceğini vurguladı.

Sivil halka ateş açmamak için ordudan firar eden subayların kurduğu Özgür Suriye Ordusu’nun en az 10,000 askeri bulunuyor. Örgütün Suriye ordusuyla çatışmaya girmekten kaçınmaması ve son haftalarda elde ettiği askeri başarılar ülkede itibarının artmasına yol açtı.

Suriye Ulusal Konseyi’nin sözcüsü Ahmet Ramazan, Özgür Suriye Ordusu’nun ana görevinin göstericileri korumak olacağını, Konsey’in ise demokrasi hareketinin siyasi yüzü olmayı sürdüreceğini söyledi.

Suriye Ulusal Konseyi’nin merkez üssü Türkiye’de, Özgür Suriye Ordusu’nunki ise Suriye’de bulunuyor. Konsey, Özgür Suriye Ordusu’ndaki subayların çoğunun Sünni olmasının bölünmeye yol açabileceğinden kaygı duyuyor.

Bu arada Paris hükümeti Fransa’daki Suriyeli rejim karşıtlarının korumasını arttırdı. İçişleri Bakanı Claude Gueant, aralarında Burhan Galyun’un da bulunduğu Suriye Ulusal Konseyi’nin üyelerinin can güvenliği için yeni önlemler alındığını söyledi.

Liderlerin tehdit edilip edilmediği konusunda bilgi vermeyen Bakan, Beşar rejiminin her türlü vahşete başvurabilecek kapasitede olduğunu söylemekle yetindi.

Bu arada Suriye'de rejimin terörü sürüyor:

XS
SM
MD
LG